Divat

Kezdd az alapoknál - a megfelelő alsónadrág kiválasztása

Kezdd az alapoknál - a megfelelő alsónadrág kiválasztása

A megfelelő alsónadrág kiválasztása több, mint esztétikai kérdés. Természetesen az is fontos, hogyan fest a férfi a választott fazonban, ugyanakkor nem tekinthetünk el az egészségügyi kérdésektől sem.

 

A férfi egészségének fontos területe a nemi szerv és annak környéke, éppen ezért nem mindegy, milyen fehérneműt választ magának. Sok tévhit él a fazon és az abból eredő egészségügyi problémák kapcsán, azonban ami talán mindennél fontosabb az a kényelem és a higiénia. A fazon megválasztásánál sokkal fontosabb szempont, hogy az alsóneműt milyen időközönként cseréled. 

 

Egy kis történelem

 

Az alsógatyát a 13. században találták fel. Persze akkor még nem a most ismert fazonok jelentek meg, ráadásul kontinensenként is eltérő megoldásokat választottak a férfiak. Nem volt egy egységes alsónemű, sőt, volt, ahol egyáltalán nem is viseltek ilyen funkciójú ruhadarabot. A japánok például még a második világháború idején is inkább ágyékkötőt választottak alsóneműként.

 

Az első szélesebb körben ismertté vált fazon a jégeralsó volt, melynek viselése azonban nem pusztán a férfiak kiváltsága volt. A jellemzően piros színű, teljes testet elfedő jégeralsóként ismert alsóruházat csupán az 1930-as években ment ki a divatból. Ezt a férfiak ruhatárában szinte azonnal felváltotta a férfi bugyi és a boxeralsóként is ismert újdonság, melyek különlegessége a derékrészen található gumírozás volt. A 30-as évek közepén jelent meg tehát a ma is előszeretettel viselt két népszerű fazon: a hosszabb szárú boxer és a klasszikus Y fecske.

 

A boxer nevét talán nem túl meglepő módon onnan kapta, hogy kezdetben főként a profi sportolók körében terjedt el, ők viselték ezt a fazont előszeretettel. A Y alsónadrág pedig kinézete alapján kapott elnevezést: szárai közé Y alakú toldást tettek, ezzel téve kényelmesebbé viselését. Néhány év eltéréssel aztán megjelent az úgynevezett kenguru erszényes alsónadrág is.

 

Fontos a megfelelő és kényelmes alsónemű kivlasztása

 

Boxer vagy fecske?

 

Az egészség szempontjából mindkét fazon jó választásnak bizonyulhat, a kulcs a megfelelő higiéniában, azaz az alsónadrág napi cseréjében rejlik. Természetesen azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen szabású nadrágot választasz aznapra, ugyanis például egy bő szárú boxer egy szűk nadrággal biztosan nem lesz jó párosítás.

 

A boxerek, lazább szabásuknak köszönhetően népszerű választásnak bizonyulnak a hétköznapokra, azonban például sportoláshoz nem ideális. Mozgáshoz érdemesebb egy szorosabb fazonú alsónadrágot választani, ezzel is támogatva a nemi szerveket.

 

Természetesen mind a hétköznapokra, mind sportoláshoz érdemes a fazonon túl az anyagot is figyelembe venni. A hétköznapokra a legjobb választás a minél magasabb pamut tartalmú alsó, mely a megfelelő szellőzésről és az izzadság elvezetéséről is gondoskodik. Ezzel szemben sportoláshoz érdemesebb speciális, szintetikus anyagú nadrágot választani, ezzel is gondoskodva a megfelelő kényelemről.

 

Válassz okosan már az alapoknál, hiszen minden kinézet és egyben az egészség alapja is a jól megválasztott alsónadrág.