Idén is Egri Bikavér Ünnep

Július 7. és 10. között rendezik meg immár huszadik alkalommal Eger legjelentősebb borgasztronómiai fesztiválját, az Egri Bikavér Ünnepet. A rendezvényen 31 borászat több mint százféle Egri Bikavérét, Egri Csillagát és rozéját kóstolhatják meg a látogatók, a borok mellé pedig 17 étterem kínál ételkülönlegességeket.

Idén először más borvidékek is bemutatkozási lehetőséget kapnak, a fesztivál díszvendége a Tokaj-Hegyalja Világörökségi Borvidék lesz, így a kínálatban ezúttal tokaji borok is szerepelnek. Két helyszínen több tucat zenekar lép fel: az Egri Bikavér Színpadon lesz látható a Kerekes Band, a Balkan Fanatik, és a Hot Jazz Band, míg az Egri Csillag színpadon dj-k és különböző formációk váltják egymást négy napon át. Fellép többek között a Fran Palermo, Hó Márton, valamint Szabó Benedek és a Galaxisok is. 

 

\"Eger\"

  Az Ezredforduló Egri Bikavér 119 termelő 11 ezer 369 liter borából készült 

 

Az egri hegyközség és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség két éve zsűrizik a fesztivál ételeit. A legjobb étel kiválasztásánál különösen fontos szempont, hogy az mennyire harmonizál a kínált Egri Bikavérrel. Az eredményhirdetésre szombaton kerül sor, s ekkor hirdetik ki az Egri Bikavér Ünnep legjobb borát is. A fesztiválon hosszú idő után ismét kapható lesz az Ezredforduló Egri Bikavére, melyet az Egri Borvidék szőlő- és bortermelői az államalapítás ezeréves tiszteletére készítettek el a pincék legkiválóbb 1997-es évjáratú boraiból. Idén a 20. Egri Bikavér Ünnep kiérdemelte a Gasztroélmények Éve 2016. ajánlást.

 

 

/T.D.