A pálinkáról tartottak előadást Egerben


Balázs Géza, az ELTE tanára Egerbe látogatott, hogy a Egri Kulturális és Művészeti Központ Gasztronómia és irodalom sorozata keretén belül a pálinkáról, mint hungarikumról beszéljen a nagyérdeműnek.

A nyelvészet és a néprajz a szerelme, a pálinkával néprajzosként kezdett el egyetemista korában foglalkozni Balázs Géza, nyelvész, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára -  derült ki. Elmesélte: Magyarországon Trianontól 2010-ig tilos volt otthon pálinkát főzni – de azért csinálták az emberek. Régen ez értékmentés volt, hiszen így hasznosították a lehullott gyümölcsöt, értéket teremtettek, a pálinkát.

Gasztronómia és irodalom sorozat

Balázs Géza, az ELTE tanára Egerbe látogatott, hogy a Egri Kulturális és Művészeti Központ Gasztronómia és irodalom sorozata keretén belül a pálinkáról


A pálinka ma már nem másodrendű ital, hungarikummá nyilvánították. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke 2013. márciusában jelentette be, hogy a ezentúl a herendi porcelánnal együtt a pálinka és a törkölypálinka is hivatalosan hungarikumnak minősül.


-tk-