Eger

56-os konferencia kezdődik Egerben

56-os konferencia kezdődik Egerben

Az eddigi legnagyobb háromnapos konferencián 258 előadó vesz részt, amelyet az Eszterházy Károly Egyetemen tartanak. A szeptember 8-10-én tartandó rendezvényt az 1956-os Emlékbizottság ötmillió forinttal támogatta.

A konferenciára egyetlen előadót sem hívtak, csupán az év elején egy felhívást tettek közzé, amelyre főként a magyar tudóstársadalom középgenerációja és a fiatalabbak reagáltak. Az előadó történészek mellett szociológusok, pszichológusok, irodalomtörténészek, művészettörténészek, továbbá művészek, színházi és zenei szakemberek vesznek részt a rendezvényen.

 

56-os konferencia

Az első 1956-os konferenciát a forradalom után három évvel tartották Brüsszelben "Mit adott a magyar forradalom a szocializmusnak?" címmel

 

Az előadások témái nem korlátozódnak a forradalom időszakára, sok esetben túlnőnek az 1956. október 23-a és november 4-e közötti időszakon, de több szekció foglalkozik majd 1956 emlékezetével, megjelenítésével a művészetekben, az erőszak témakörével, a magyar menekültek nyugati befogadásával és az emigrációval, valamint a lokális történelmekkel. 

 

 

/T.D.