Eger

A csavarkompresszor egyre több műhelyben megtalálható

A csavarkompresszor egyre több műhelyben megtalálható

Az elmúlt néhány évben egyre több barkácsfelszerelés vált elérhetővé igen kedvező áron, így mindenképpen érdemes megismerni ezeket. A csavarkompresszor is ebbe a sorba tartozik. A sűrített levegő felhasználása a barkácsfeladatok és a műhelymunkák során is mindennapos, ennek tudatában egy jó kompresszor aranyat érhet.

De milyet érdemes választani és mit érdemes mindenképpen szem előtt tartani a vásárlás során. Ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni a következőkben.

A korábbi évtizedekben a csavarkompresszorok otthoni és hobbicélú felhasználása nem terjedt el a készülékek relatív magas ára miatt. Mára viszont nagy változás állt be e téren, hiszen a piacon megjelentek a rendkívül olcsó, de kielégítő minőséggel rendelkező készülékek, amelyek bizonyos szintig árversenyre késztették a neves gyártókat is.

 

Ugyanakkor elmondható, hogy a gyártók üzletpolitikája is rengeteget változott; ma már nem csupán a magas minőség előállítása a cél, hanem a kiváló ár-érték arány biztosítása is. Ezért a legnevesebb gyártók is bizonyos szintű kompromisszumot voltak kénytelenek kötni; egyre többen szálltak be az árversenybe és ennek köszönhetően már az alsó árkategóriában nagy megbízhatósággal rendelkező készülékeket kezdtek forgalmazni.

 

A btkkft.hu munkatársa szerint gyakorlatilag minden barkácscélú felhasználás esetén jó választás lehet a csavarkompresszor. Mivel a barkácscélú felhasználás során mindenképpen kis igénybevételre kell számítani, a csavarkompresszor nagy terhelhetőségének köszönhetően hosszú üzemidejű használat sem jelent problémát.

 

 Érdemes áttekinteni azonban, milyen szempontokat kell szem előtt tartani, ha csavarkompresszort szeretnénk vásárolni. Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy a csavarkompresszor vagy esetleg a dugattyús kompresszor jelenti a jobb választást számunkra. A szerkezeti felépítésen túl nagy különbség nincs a két típus között. A csavarkompresszor esetében a sűrített levegő előállításáért két darab egymással szemközt elhelyezett, illetve ellentétes forgásiránnyal rendelkező csavar felel, míg a dugattyús kompresszor esetében ugyanezt a feladatot értelemszerűen egy dugattyús szerkezet látja el.

 

A csavarkompresszor esetében minimális nagyságú a súrlódásnak kitett felület, így a szerkezet felmelegedése sem jellemző. Ez nagy terhelhetőséget jelent, illetve minimális amortizációról beszélhetünk. Emiatt a csavarkompresszor jó választás lehet abban az esetben is, ha kevésbé ismert gyártó termékei közül szeretnénk választani, vagy a legalsó árkategóriás termékek közül szeretnénk válogatni.

 

A szakemberek, illetve a szakértő eladók gyakran felhívják a figyelmet az úgynevezett no-name termékek veszélyeire. Habár az otthoni felhasználás során a csavarkompresszor igénybevétele jellemzően alacsony, a teljesen megbízhatatlan márkajelzés nélküli készülékeket érdemes messziről elkerülni. Sajnos az ilyen készülékek nagy valószínűséggel meghibásodnak, illetve már új állapotukban sem működnek kifogástalanul.

 

Mivel gyakorlatilag nem rendelkeznek márkajelzéssel, így márkaszervizre és garanciális ügyintézésre sem számíthatunk esetükben. Emiatt érdemes előnyben részesíteni a neves gyártók középső, illetve alsó árkategóriába sorolt termékeit. Ezek esetében biztosak lehetünk abban, hogy a kis igénybevétellel járó otthoni barkácsolás során jó szolgálatot tesznek majd.