Eger

A hosszú távú lakáskiadásban is feltűntek a profik

A hosszú távú lakáskiadásban is feltűntek a profik

Az Airbnb rövid és lelkes amatőr időszak után professzionalizálódott, és ma már idehaza is sokan űzik iparszerűen a vendégfogadást. Mivel nagy üzlet az ingatlanvásárlás és a lakáskiadás, a hosszú távú albérlőket is van, aki hivatásszerűen szolgálja ki.

A lakáshotelek dominálnak a városközpontban

 

Minden elemzőt megcáfolva egyre nagyobb fordulatszámon pörög a lakáspiac. Rengetegen keresnek ingatlant, és az sem fékezi a vételeket, hogy rekordmagasan vannak az árak.

 

Még mindig jónak mondhatók a lakáshitel ajánlatok. A kamatemelkedés ugyan itt van a levegőben, de nem kezdődött meg igazán - és az ingatlan egy igazán stabil, jól jövedelmező befektetés.

 

Ha van ingatlanunk, az egyik legjobb opció a kiadás, vagy rövid távra, elsősorban az Airbnb-n keresztül, vagy hónapokra, évekre. Mivel az előbbi területen nagy a verseny, és mind többen jönnek rá, hogy ezt csak profin érdemes csinálni, megjelentek a működtető cégek. Ők részesedésért cserébe mindent megoldanak, ami csak felmerülhet a turisták fogadásánál, a vendégek reptérről a lakáshoz hazaszállításától kezdve a takarításon át az idegenvezetésig.

 

Nagy hatással van a fővárosi albérletpiac egészére, hogy a külföldi vendégek általában jobb állapotú szállásokat preferálnak. Így sok lerobbant lakást újítottak fel. Ezek aztán, mivel az Airbnb-zésről nagy arányban térnek át a piac résztvevői a hosszú távú kiadásra, megjelentek a hagyományos albérletek szegmensében: rengeteg frissen felújított, igényes kiadó lakás bukkant fel a kínálatban.

 

 

Ma már nemcsak egyetemisták keresnek albérletet

 

 

Ezzel párhuzamosan, miután a bérleti díjak emelkedtek, sokan a lakásbérlők közül jobban megnézik, mire adják ki a pénzüket. A korábbi ‘én a kezedbe adok havonta ötvenezret, te félévente benézel a lakásba’ típusú bérlés helyett elterjedt lett a sok tételes szerződésre alapozott ingatlan kiadás.

 

 

Ma már egyre nagyobb a kereslet a magas színvonalú apartmanokra. Itt gyakorlatilag egy szolgáltatás csomagot vesz a bérlő, és éppúgy hívja a tulajdonost akár hétvégén is, ha mondjuk beletörik a zárba a kulcs, vagy nem működik a fűtés, mint egy Airbnb vendég tenné.

 

Míg évtizedekig a megörökölt, lepukkant, legfeljebb tisztasági festéssel kezelt lakásokat adták ki az emberek, ma már a kiadásból akár meg is lehet élni.

 

És nem csak a tulajdonosoknak. Az új vevői igényre válaszul jelentek meg a profi ingatlanos cégek, amelyek a hosszú távú bérlőkkel is foglalkoznak. A megemelt bérleti díjakból kifizethetik a tulajok ezt a többlet költséget - jellemzően 10 százalékot kérnek a kezelő cégek -, és a magasabb szintű szolgáltatás indokolja is a komolyabb díjakat.