Eger

Az egri kórház korszerűsítése folytatódhat

Az egri kórház korszerűsítése folytatódhat

Orbán Viktor az év végén mentőövet dobott az egri Markhot Ferenc Kórháznak, amikor 700 milliós azonnali támogatásról írt alá kötelezettségvállalást. Ha az uniós forrásokkal év végéig nem tudtunk volna elszámolni az idei év végéig, veszélybe kerülhetett volna a beruházás - mondta Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

Nyitrai Zsolt szerint a gondok akkor kezdődtek, amikor az MSZP-s többségű megyei önkormányzat működtetésbe adta át a Hospinvestnek az intézményt. Sok hibás döntés után a bíróság felbontotta ezt a szerződést, majd 2010-ben került sor a támogatási szerződés megkötésére 4, 9 milliárd forintos értékben, a tervezett befejezés dátumát pedig 2012 végére tették. Majd 2014-ben módosították a szerződést, hiszen még 2013-ban úgy döntött a kormány, hogy 935 milliárddal támogatja a projektet – tette hozzá.


Meg kell néznünk azt is, hogy mi vezetett ehhez a kritikus helyzethez. Elsőként a Hospinvest működését kell megemlíteni, de a rossz szervezés és a megyei adósságrendezésből fakadó indokolatlan időveszteség is gondot okozott. Komoly problémákat jentettek a korábbi projekt menedzsment hibái, az időbeli késlekedések pedig tovább növelték a költségeket. Mindezek következtében nem sikerült befejezni a beruházást az idei év végére, most 85 százalékos készültségben vannak a munkálatok – jelezte Nyitrai Zsolt.


nyitraizsolt.hu / MCOnet