Eger

Egri Érseki Palota - újra a miénk

Egri Érseki Palota - újra a miénk

Ternyák Csaba egri érsek, az Egri Érseki Palota átadásán arról beszélt: ez a hányatott sorsú épület most megújulva, és kapuit megnyitva az emberek, a város, a megye és az ország szolgálatába áll. Célunk az is, hogy a palota fenséges tereit bejárva, kiállításait megtekintve megnyíljon a látogatók előtt a katolikus egyház olykor zártnak tűnő világa és helyes képet adjon magáról az egyházról - fogalmazott az érsek. 

Egy egyházi épület felújítása soha nem öncélú, hiszen az egyház nem önmagában használja - mondta Soltész Miklós. Kitűnő példa erre a most átadott Egri Érseki Palota, amely most már nyitva áll a nagyközönség előtt is kulturális és turisztikai látogatóközpontként - jelentette ki az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.


Magyarország alaptörvénye rögzíti, hogy a magyarok elismerik a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, ennek szellemében tehát az érseki palota felújítása Magyarország jelenét és jövőjét szolgálja - fogalmazott köszöntőjében Habis László, Eger polgármestere. Virág Zsolt projektmenedzser a beruházásról elmondta: az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében 1,1 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően az egri épületegyüttes Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan főpapi palotája lesz, amelynek egyik szárnya napjainkban is eredeti funkcióját tölti be. A legrégebbi, legértékesebb középső szárnya ugyanakkor teljesen megnyílik a nagyközönség előtt és komplex, sokrétű turisztikai szolgáltatást nyújt.


kormány.hu / MCOnet