Eger

Egyszerű indiai ételek chilivel

Egyszerű indiai ételek chilivel

Csempészd a távolkelet ízeit a konyhádba, egyszerűen! Olyan indiai ételeket mutatunk, melyeket egyszerű elkészíteni, a hűvös őszi-téli napokon pedig garantáltan átmelengetnek.

Az emberek fejében valahogy az a hiedelem él, hogy indiai ételt nagyon nehéz otthon készíteni, ráadásul időigényes is. Pedig ez nem így van. Vannak olyan indiai fogások, amik pár összetevőből, gyorsan és egyszerűen elkészíthetők.

 

Indiai fűszerek

 

Ami viszont elengedhetetlen az autentikus ízvilághoz, azok a megfelelő fűszerek. Az indiai konyhát tradícionálisan gazdag fűszervilág jellemzi, ezek közül is kiemelkednek az erős/csípős fűszerek, mint a chili.

Ha szeretitek az egzotikus ízeket, mindenképp érdemes mindig otthon tartani a chili mellett kurkumát, római köményt, őrölt koriandert, garam masalát és curryport is. Az indiai fűszereket ázsiai boltokban biztosan be tudod szerezni, de nagyobb szupermarketek polcain is megtalálod őket.

 

Szósszal vagy wokban?

 

Ami nagyon klassz az indiai konyhában, hogy egy jól eltalált fűszerezésű szószt szinte bármihez felhasználhatsz, így akár gyors egytálételeket főzhetsz változatosan. Csirkemell, padlizsán, karfiol, zöldborsó, csicseriborsó, lencse vagy akár egy klassz házi sajt mind-mind lehet egy ínycsiklandó indiai fogás alapja. A padlizsán curry vagy a paradicsomos házisajt az indiai étel rajongók nagy kedvence szokott lenni.

 

Ha szószos (pörkölt szerű) ételt szeretnél készíteni, fűszeres paradicsom szósszal vagy tejszínes-paradicsomos szósszal nem lőhetsz mellé, csak arra figyelj, hogy a mediterrán oregánós, bazsalikomos fűszerezés helyett az indiai ízvilágra jellemző fűszereket használd.

 

Szósz nélkül, wokban is egyszerűen süthetsz zöldséges vagy akár húsos fogásokat is, it is a fűszerezés a fontos.

 

 

Mi legyen a köret?

 

Köretnek rizst, barnarizst, sáfrányos rizst használj, de ha igazán kísérletező kedvű van, próbálkozhatsz indiai lapos kenyér a naan elkészítésével is. Ennél eggyel egyszerűbb a puri (indiai lepény) elkészítése, amihez liszt, só, meleg víz és zsiradék szükséges. Tényleg percek alatt kész van, és fantasztikusan finom.

 

Saláta helyett egy tüzes csatni?

 

A hagyományos sült hús-rizs párosítást is feldobhatod, ha savanyúság vagy befőtt helyett a méltán híres, édes és csípős csatnit készíted el hozzá. A csatni (vagy chutney) egy gyümölcsből vagy zöldségből készült sűrű szósz szerűség. Elkészítése roppant egyszerű, íze pedig rögtön távoli tájakra repít. Ennek az intenzív, fűszeres fogásnak az elkészítése nagyon hasonlít a lekvár főzésre. A gyümölcsöt (vagy zöldséget) lábasban addig főzzük, míg megpuhul és levet ereszt, erősen fűszerezzük, cukrot adunk hozzá, és lekvár sűrűségűre főzzük.  Az alma csatni és a szilva csatni igazi klasszikus, de kísérletezhetsz bátran más ízekkel is.