Eger

Első raktárhelységét keresi?

Első raktárhelységét keresi?

Hogyan lehet költséghatékonyan raktárt bérelni? Leginkább a saját üzleti szempontjainkat kell ismerni, és azt, valójában mit várunk el a tárolóhelységtől. Ma már nagyon sok mindent kínálhat egy raktár.

Fontos kérdés, mire van szükségünk, és miért szeretnénk fizetni. Lássuk, milyen szempontok merülhetnek fel, mit érdemes átgondolnunk - akár akkor, ha most vágtunk bele a dropshippingbe, akár ha például új helységet szeretnénk bérelni.

 

Biztosan kell saját raktár?

 

Ez egy alapkérdés: hozza-e a hely bérlése a pénzt, vagy inkább viszi? Ha mondjuk online árusítunk, és egyenetlen, vagy ciklikus a forgalmunk, nem az állandó bázis a legjobb megoldás. Ki is szervezhetjük a logisztikai feladatokat teljes egészében egy ezzel foglalkozó cégnek, főleg ha nincs erre a területre kapacitásunk.

 

Méret

 

Általában azért szeretünk fizetni, amit használunk, így van ez a raktárhelység esetében is. A mi feladatunk átgondolni, mennyi térre lesz szükségünk, hiszen - például az In-Management kínálatában - minden igényre van megoldás. Hiszen 50 négyzetmétertől a több ezer négyzetméterig találhatunk kiadó helységet.

Ilyenkor jól jön egy üzleti terv is, amely megmondja, hogy például egy év múlva hol fogunk tartani, mit szeretnénk megvalósítani.

 

Hogy érkezik hozzánk az áru?

 

A tárolandó termékek többféleképpen is bekerülhetnek a raktárba, illetve kikerülhetnek onnan. Át kell gondolnunk, fontos-e, hogy beálljon a területünkre egy teherautó, vagy esetleg targoncával, géppel, kézzel eljuttatható a bérelt raktárunkba az áru. Szükség lehet ipari kapura, ipari beton talapzatra - ez mind a termékek jellemzőitől és a szállítási módtól függ. Ha vasúton érkezhetnek készletek, akkor csak vasútállomás közelében levő raktárbázis jöhet szóba.

 

 

Persze az árunk igényelhet hűtést, vagy lehet veszélyes anyag - ezt mind figyelembe kell vennünk raktár keresésnél.

 

Komissiózást is igénylünk?

 

Felmerülhet, hogy költséghatékonyabb, ha igénybe vesszük a bázis szolgáltatásait, és például a készletnyilvántartást, dokumentálást is a szolgáltatóval végeztetjük.

A komissiózás, azaz az áru különféle szempontok szerinti válogatása, illetve expediálása, azaz kiszállítása egy-egy szakterület, amit nagy mennyiség esetén jobb a profikra bízni.

 

Biztonság

 

Talán a legfontosabb szempont: a 24 órás őrzés, a biztonsági kamera, az elkerített vagy részben elkerített árukészlet ma már alapszolgáltatás.

 

Mit szeretnénk nyújtani a munkatársaknak?

 

Ma már egy raktárbázis nemcsak egy üres csarnok. Rengeteg szolgáltatást tudunk igénybe venni, így a szállítmánnyal befutó sofőrök lezuhanyozhatnak, a kollégák felkereshetik a büfét, de sok helyen megbeszélést is lehet tartani a tárgyalóteremben.

Ha kínálunk a beosztottaknak például edzési lehetőséget, vagy konyhához való hozzáférést a munkahelyükön, kellemesebb lesz a légkör és jobban fog pörögni a munka.