Eger

Hungarikum lett az Egri Bikavér

Hungarikum lett az Egri Bikavér

A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlét, míg a Magyar Értéktár újabb kilenc értékkel bővült.

Fazekas Sándor földművelődésügyi miniszter az egri várban borászok részvételével tartott sajtótájékoztatót, bejelentését, miszerint hungarikummá vált a világszerte ismert vörösbor, az Egri Bikavér, kitörő taps fogadta. Felidézte, hogy 81 éve jött létre az Egri borvidék, mint jogilag önálló bortermő terület. Jelenleg a Hungarikumok Gyűjteményébe  64 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 152 tagúra bővült.

 

Hungarikum lett az Egri Bikavér

 Habis László polgármester, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott és Pál Sándor, az Egri Hegyközség elnöke

 

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége fideszes országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott, az Egri Bikavér hungarikummá válásának kezdeményezője azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy a siker az Egri borvidék szőlészeinek, borászainak köszönhető. Elmondta, a borvidéken több mint tízezren élnek szőlészetből és borászatból, zászlóshajója pedig az Egri Bikavér. A Tokaji aszú mellett az Egri Bikavér az egyetlen borfajta, amelyik a hungarikumok közé emelkedett. Nyitrai Zsolt kedzeményezi, hogy készüljön egy többnyelvű kiadvány, amely bemutatja az Egri Bikavér történetét, múltját és jelenét.

 

/T.D.