Eger

Idén is megrendezték a nemzetközi versenyt Egerben

Idén is megrendezték a nemzetközi versenyt Egerben

Újra sűrített levegővel hajtott járművek építői mérték össze tudásukat Egerben: a XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen kilenc országból 40 csapat mérnökhallgatói álltak rajthoz.

A versenyzők normál és szenior kategóriában, három versenyszámban - hosszú távú, gyorsulási és ügyességi futamokon - mérték össze tudásukat. Emellett az összesítésben legjobb járművet, valamint a legeredetibb konstrukciót és projektelképzelést is díjazták. Az egri Aventics Hungary Kft. a versennyel eredetileg a felsőoktatási intézmények és a pneumatikus technológia képviselői közti kapcsolatot akarta megteremteni.

 

Idén is megrendezték a nemzetközi versenyt Egerben

A kecskeméti úNeumann János Egyetem Jok-Air csapata nyerte a XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyt

 

Az első versenyre tíz hazai egyetem tizenhat csapata nevezett, a 2008-as megmérettetés résztvevői kockázat nélkül próbálhatták ki magukat mérnökként. Az első években olcsó, könnyűszerkezetes megoldások jellemezték a diákok által készített járműveket, melyek azonban egy évtized alatt sokat fejlődtek, így idén már olyan gépek állnak rajthoz, melyek akár 50-60 kilométeres sebességre is képesek. Az idei verseny 9 ország 20 egyetemének 36 csapata állt rajthoz.  A részeredmények összesítése után végül a kecskemétiek bizonyultak a legjobbnak, így ők vehették át az "Aventics legjobb pneumobilja" díjat, amivel ezúttal egymillió forintos pénzdíj is járt. 

 

MTI/T.D.