Eger

Jó minőségű az idei egri szőlőtermés

Jó minőségű az idei egri szőlőtermés

Heves megye mindkét borvidékén, az egrin és a mátrain korábban kezdődött a megszokottnál a szüret, Tarsoly József, az Egri Hegyközség hegybírája és Nyilas János, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke szerint a várható minőségre nem lehet panasz.

A tájékoztatás szerint a megyeszékhely térségében az időjárás okozta károk miatti terméskiesés nem volt számottevő, addig Gyöngyös környékén megviselte a fagy és a jégverés az ültetvények egy részét. Az egri borvidék hazánk harmadik legnagyobb borvidék, az 5450 hektáros ültetvényen a tavalyihoz hasonló termésmennyiség várható. Elsősorban az elkövetkező hetek időjárása határozza meg véglegesen, hogy mennyit tudnak szüretelni a gazdák.

 

Jó minőségű az idei egri szőlőtermés

Heves megye mindkét borvidékén, az egrin és a mátrain is jó minőségű termés várható

 

Tarsoly József szerint a középérésű szőlőknek jókor jött a júliusi eső, de a korai fajtákra is jó hatással volt. A hegybíró szerint szeptember közepére a termés felét már leszedik, a leányka, rizlingszilváni, királyleányka betakarítása is elindult pár napja. Nyilas János, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke elmondta, hogy a korai szőlőfajtákat már betakarították az ország második legnagyobb, hatezer hektáros borvidékén, ugyanakkior az áprilisi fagy, és májusi jégverés miatt kevesebb lesz idén a termés.

 

/T.D.