Eger

Megemlékezés a sortűz áldozataira

Megemlékezés a sortűz áldozataira

A hatvan évvel ezelőtt, 1956. december 12-én Egerben eldördült sortűz áldozataira emlékeztek a hevesi megyeszékhelyen. A sortűz helyszínén virágokat, koszorúkat helyeztek el a megemlékezők. 

A megemlékezést n Egerben a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban tartották, Csank István, az '56-os Szövetség egri területi szervezetének vezetőségi tagja úgy fogalmazott: "Legyetek mindig hű polgárai megcsonkított hazánknak, és bárhová sodor is titeket a sors, büszkén valljátok meg magyarságotokat, és éljetek ahhoz méltóan és büszkén".

 

'56-osok Emlékpark

A megemlékező programot koszorúzás zárta a sortűz áldozatainak emlékhelyénél, az '56-osok Emlékparkjában

 

Habis László polgármester hangsúlyozta, hogy nagy felelőség hárul generációjára, mert meg kell ismertetniük 1956 hőstetteivel a fiatalokat, hogy ők is továbbadják a szellemiségét. A megemlékező programot koszorúzás zárta a sortűz áldozatainak emlékhelyénél, az '56-osok Emlékparkjában. A vérbe fojtott tüntetést az emberi jogok napja alkalmából tartott sztrájk keretében rendezték 1956. december 12-én. A sztrájk második napján a Széchenyi utcában két-háromszáz békés tüntető vonult fel, amikor az egri, illetve az időközben a megyeszékhelyre vezényelt füzesabonyi karhatalmista alakulat tagjai géppisztollyal a tömegbe lőttek.

 

 

/T.D.