Eger

Puffertárolóval a hatékony fűtésért

Puffertárolóval a hatékony fűtésért

Egyenetlen hőtermelő rendszereknél joggal merül fel az előállított többlet tárolása, hiszen miért fecsérelnénk el a keletkezett, de azonnal fel nem használt energiát? Itt jön képbe a puffertároló.

Ahogy néhány évtizede elterjedtek az első megújuló energiaforrások, kiépültek a fűtésre, energiatermelésre hivatott, egyre bonyolultabb és kifinomultabb rendszerek, természetszerűleg nehézségek, problémák is akadtak szép számmal. Fontos kérdés volt például, hogy az adott pillanatban fel nem használt energia- vagy hőtöbbletet miként tároljuk, úgy, hogy közben ne veszítsünk belőle. A technológiák gyors fejlődésével szerencsére azonban – mások mellett – erre a problémára is születtek megoldások. Egyike ezeknek egy nagy űrtartalommal rendelkező, hőszigetelt víztározó berendezés, ami kis helyen elfér, és egyszerűen oldja meg mind a használati, mind pedig a fűtési melegvíz tárolását.

 

Mi ez és mire jó?

 

A puffertároló ránézésre egy bojlerre hasonlít. Gyakorlatilag egy nagy, hengeres tartály, amelyben vizet tárolunk. Van azonban egy hatalmas különbség: ez a berendezés a fűtési rendszer tartozéka, egy köztes tároló elem, amely a forró- vagy melegvizet későbbi felhasználás céljából raktározza el.

 

A berendezés sokoldalú, ezért bármilyen, melegvíz előállításra képes rendszerhez használható. Elsősorban azokban az esetekben ajánlott, ahol a hőtermelő eszköz működése nem egyenletes – mint a napkollektorok, fa- és vegyestestüzelésű kazánok esetében. A puffertároló három típusa közül az alkalmazási területtől függően választhatunk. Léteznek a fűtés, a használati melegvíz-előállítást megvalósító, továbbá a napkollektoros rendszerekhez fejlesztett változatok.

 

Természetesen nem mindegy, milyen megoldáshoz mekkora űrtartalmú, milyen típusú puffertároló modellt választunk. Ma már hazánkban is széles választékban érhetők el az eszközök, de elengedhetetlen, hogy a választást, a beszerelést, az üzembe állítást és a fenntartást, szervízelést mindenképpen szakemberre bízzuk. A berendezés meghálálja a szakértő gondoskodást, és optimális működés mellett bekerülését is gyorsan behozza, hiszen egy jó puffertárolóval a fűtés hatékonysága jelentősen javítható.

 

Korszerű fűtés a környezet védelmében

 

Miért érdemes vele foglalkozni?

 

A globális felmelegedés közepette, amikor naponta olvasunk híreket bolygónk pusztulásáról, értelmetlen és pazarló erőforráskezelésről, a felelős energiagazdálkodás kiemelten fontossá válik. A fenntartható, úgynevezett megújuló energiaforrások, mint a nap, a víz és a szél, mind csatarendbe állíthatók otthonunk, munkahelyünk, középületeink fűtésére – valamint ez által egy környezetkímélőbb élet megalapozására –, az előállított energia pedig későbbi felhasználás céljából tárolható is.

 

Ez azt jelenti, technológiai oldalon minden eszközzel rendelkezünk ahhoz, hogy kiváltsuk a szénalapú, környezetterhelő energiahordozókat. Korszerű, fenntartható fűtésrendszerekkel hatalmas lépést tehetünk gyermekeink biztonságos jövője felé – melynek megteremtése közös felelősségünk.