Eger

Személyi kölcsön - kinek milyen futamidő ideális?

Személyi kölcsön - kinek milyen futamidő ideális?

Jelentősen megnőtt az érdeklődés a kölcsönök iránt, sokan írják alá mostanában a különböző hitelszerződéseket. Akár személyi kölcsön, akár autóhitel, nem mellékes, milyen hosszú időszakra vállaljuk be a törlesztést.

Lássunk pár tippet, mire érdemes gondolni a futamidővel kapcsolatban! Ahogy magát az adott változatot is gondosan érdemes kiválasztani a személyi kölcsön ajánlatok közül - jó tudni például ezzel kapcsolatban, nem feltétlenül annál a banknál kell hitelt felvenni, amelyiknél számlánk van - a futamidő is alaposan meggondolandó. Az előbbinél nagy segítség egy online személyi kölcsön kalkulátor, az utóbbinál egy kis számolgatás is elég.

 

Ne feledjük, egy jó kölcsönnel ki tudunk váltani akár egy korábbi drágább hitelt is, és százezreket nyerhetünk! A hitelkalkulátor lesz a legjobb barátunk ennél a döntésnél.

 

Ha még nem vettél fel ilyen kölcsönt, mit érdemes tudni róla?

 

 

A személyi kölcsön legnagyobb előnye, hogy szabadon felhasználható (a legtöbb esetben), és nem kell ingatlanfedezetet felmutatnunk. Egyedül a fizetésünket, az egyéb hiteleinket és az eddigi számlamúltunkat kell bemutatni.

 

Sokaknak nem mellékes az a körülmény sem, hogy ezt a hitelt akár 1-2 nap alatt is el lehet intézni. Az is megemlítendő, hogy a személyi kölcsön kezes és fedezet nélkül is felvehető. Épp a rövid idő alatt fordulhat elő, hogy kevésbé megfontolt döntést hozunk, mint a hosszadalmasan, több körben intézett lakáshitel esetében, és esetleg nem megfelelően ‘lőjük be’ a futamidőt, illetve a törlesztőrészletet.

 

Hitel és teljes visszafizetendő összeg

 

Nem kell szakértőnek lenni a futamidő kitalálásához

 

 

Először is tudnunk kell, mi az az összeg, amit igényelni szeretnénk. Ezt nem érdemes alábecsülni, mert akkor újra keresgélnünk kell majd, hogy jutunk pénzhez; de a ‘ha már úgyis kölcsönt veszünk fel, dobjunk rá x százezret’ nagyvonalú gondolkodás sem éppen ideális. Hiszen kamatostól fogjuk ezt a pénzt visszafizetni. A THM, a kamat megmutatja, mennyi lesz az adósságunk. Ha fix kamatozású kölcsönt választottunk, semmi nem változtathat ezen az összegen.

 

Ezután azt kell átgondolnunk, mekkora összeget tudunk hónapról hónapra visszafizetni. Ez a legjobb kiinduló alap, hiszen a realitás talaján kell maradnunk - ebből kiderül, hány hónap alatt fogjuk a kölcsönt visszafizetni.

 

Még egy dolgot érdemes figyelembe venni: hosszabb futamidő esetén a havi törlesztőrészlet alacsonyabb lesz, ám az összesen visszafizetendő összeg magasabb lehet, ha a nem végig fix változat mellett köteleztük el magunkat.