Eger

Új év, új Én

Új év, új Én

Biztosan Te is többször megfogadtad már, hogy többé nem nassolsz a TV előtt, többet sportolsz esetleg nagyobb rendet tartasz otthon. Mégis, a legtöbb ember nehezen szakad el bevett szokásaitól. Vajon van értelme az újévi fogadalmaknak?

Igen, van! Ha be tudjuk tartani őket, sikeresebbek lehetünk az élet számos területén. Íme néhány hasznos tanács, hogy a kiegyensúlyozott életmód ne csak egy újabb üres vágyálom maradjon.

 

Előző év lezárása fejben

 

Először is a legfontosabb teendő az előző év lezárása fejben. Szánj egy nyugodt délutánt a számvetésre, gondold át mi mindent értél el az előző évben, hány tervedet tudtad megvalósítani és mi az, ami esetleg átcsúszik idénre.  Fontos, hogy keress erős motivációt, amelyre minden gyengébb pillanatban emlékeztetni tudod magad.

 

Tervezés

 

Következhet a tervezés szakasza. Újévi fogadalom helyett inkább célokat tűzz ki magad elé. Fontos, hogy ne csak végcélokat fogalmazz meg, a megvalósításhoz bontsd le kisebb alcélokra, így időről időre lesz sikerélményed, ami erőt ad a folytatáshoz.

 

A végcélhoz rendelj időkorlátot. Gondold végig, hogy mennyi idő alatt és milyen lépésekben teljesíthető a kívánságod.

 

Életmódváltás és sportolás

 

Tegyük fel, hogy néhány napos méregtelenítés után szeretnél diétázni. Első lépésként a hűtőt már telepakoltad egészséges ételekkel, de gondoltál például a vitaminpótlásra is?

 

Akár sportról, akár diétáról van szó, érdemes szakember tanácsát kikérni, aki minden részletre kiterjedően tud neked segíteni céljaid elérésében.

 

Testi-lelki felfrissülés

 

Az újévi tervek között leggyakrabban az egészséges táplálkozás bevezetése és a teljes életmódváltás szerepel.

 

Természetesen a lelki felfrissülés is elengedhetetlen része az egészséges életmód megteremtésének. A lelki kiegyensúlyozottság eléréséhez számtalan út áll előttünk. A természetjárás, kirándulás, pihenés és a meditáció sokat segíthet a mindennapi stresszoldásban.

 

Lépj át a buktatókon

 

Az újévi célok egyik buktatója lehet, ha túl magas elvárásokat tűzünk ki magunk elé. Ilyenkor gyakran eshetünk abba a hibába, hogy befejezzük az egészet. Ilyenkor a legjobb megoldás az lenne, ha újratervezés után kicsit visszavennénk az elvárásokból.

 

Nagy segítség, ha van társunk, akivel motiváljuk egymást. Sokan senkivel nem osztják meg fogadalmukat, pedig számos tanulmány kimutatta már, hogy a családtagok és a barátok sokat segíthetnek céljaink elérésében.