Gyöngyös

Folyamatos a Szent Bertalan-templom felújítása

Folyamatos a Szent Bertalan-templom felújítása

A gyöngyösi Szent Bertalan-templom rekonstrukciója során nem csupán eredeti formáját nyeri vissza a templom, hanem új, turisztikai funkciókkal is gazdagodik. A munkálatok látványos szakaszba értek: daruval helyezték vissza az északi torony megújult kupoláját.

Az új 17 tonnás, 18 méter magas toronysisakot vörösréz borítással látják madj el, a bádogosmunkák a magasban zajlanak majd. Ezután lebontják a déli torony tetőszerkezetét, és kiemelik helyéről a harangot, amelyet ugyancsak felújítanak. A déli toronyban látványlift épül, amely egyben kiállításként is működik a továbbiakban. A déli torony tetején egy kilátót és kávézót is kialakítanak. A június elején kezdődött rekonstrukció várhatóan november végéig tart. A szakemberek elsőként az északi torony tetőszerkezetét bontották le, majd a földön készítették el az új, 18 méter magas toronysisak faszerkezetét.

 

Folyamatos a Szent Bertalan-templom felújítása

Látványos részéhez ér a Szent Bertalan-templom toronysisakjainak helyreállítása Gyöngyösön

 

A Heves megyei város jelképeként is ismert Szent Bertalan-templom eredeti tetőzete az 1917-ben pusztító nagy tűzvész során semmisült meg, azóta ideiglenes kupolák fedték az épület tetejét.  A toronysisakok helyreállítását is célzó beruházás megvalósítására a helyi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírásán nyert európai uniós forrást, amelyet konzorciumi partnerével: az Egri Főegyházmegyével karöltve 36-36 millió forinttal egészített ki. A program másik pillére a templomrekonstrukcióval párhuzamosan, további 240 millió forintból valósul meg. Ennek részeként meghosszabbítják és felújítják a Gyöngyös-Mátrafüred közötti kerékpárutat.

 

MTI/T.D.