Gyöngyös

Gyöngyösi Termálfürdő energiaellátás fejlesztés

Gyöngyösi Termálfürdő energiaellátás fejlesztés

Megvalósult a Gyöngyösi Termálfürdő energiaellátásának fejlesztése napelemes rendszer kiépítésével.

Sajtóközlemény letöltéséért kattintson IDE-->

 

A helyszín: 3200 Gyöngyös, Pesti út 39., ahol kiépítésre került egy közüzemi hálózatra visszatápláló, 50kW névleges teljesítményű fotovoltaikus rendszer.


A megújuló energiák arányának növelése az energiafelhasználásban stratégiai prioritás mind Magyarország, mind az Európai Unió számára. Jelen projekt ennek a célnak kíván úttörője lenni, fő célkitűzése a zöldáram termelése mellett pozitív mintát adni a térség vállalkozásai és lakói számára. Az átadott napelemes rendszer 30 éves üzemidővel számolva tisztán napenergiából 1545MWh áramot termel, és a fosszilis energiahordozók kiváltásával 1444 tonna CO2 kibocsátástól kíméli meg a környezetet.

Napelemek Gyöngyösön
A projekt a Környezeti és Energetikai Operatív program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.

 

Kedvezményezett: Gyöngyösi Sportfólió Nonprofit Kft.

 

A napelemes rendszer főbb műszaki paraméterei:

200db Amerisolar AS6P30 típusú 250 wattos polykristályos napelem, 1 db Fronius Symo 15.0‐3M és 2db Fronius Symo 17.5‐3M típusú inverter.

 

A villamos energiatermelés úgy alakul ki, hogy a sorba kapcsolt napelemek feszültségei összeadódnak, a párhuzamosan kapcsolt fürtök (ún. stringek) áramerősségei szintén összegződnek. Az inverter egy olyan intelligens elektronikus eszköz, amely a mindenkori fényviszonyoknak megfelelően terhelve a napelemeket, azokból a legtöbb energiát nyeri ki. Az inverter védelmi feladatokat is ellát: túláram, földzárlat, feszültségkiesés stb. esetén biztosítja a rendszer szabványok szerinti működését. A telepítésre került inverterek a fenti módon összekapcsolt napelemek energiáját fogadni képesek, azt átalakítva 3 fázisú 230/400Vos 50Hz‐es váltakozó feszültségű villamos energiává. A rendszer a váltakozó áramú oldalon a közcélú hálózatra csatlakozik a Hálózati Engedélyes által telepített speciális fogyasztásmérőn keresztül, ami képes a fogyasztás mellett a visszatáplált energia mérésére is.


A napelemes rendszert a Tiszta Energiák a Földért és Emberért Kft. helyezte üzembe.