Gyöngyös

Kegyeleti emlékparkot adtak át Gyöngyösön

Kegyeleti emlékparkot adtak át Gyöngyösön

A gyöngyösi zsidó temetőben adtát át a Hősök és Mártírok Kegyeleti Emlékparkját, az ünnepségen beszédet mondott Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy "ez az emlékhely is hozzájárul a 20. századi diktatúrák okozta tragédiák látható és láthatatlan sebeinek gyógyításához". Az emlékhelyet ötmillió forintos kormányzati támogatással, széles körű helyi összefogással alakították ki. Latorcai Csaba beszédében felidézte a gyöngyösi zsidóság múltjának fontosabb dátumait: a temető kijelölésének 1803-as, a templom építésének 1830-as esztendejét. Utalt arra, hogy a 19. század közepén már 950 tagú zsidó közösség élt a városban.

 

Kegyeleti emlékparkot adtak át Gyöngyösön, a zsidó temetőben

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára mondott beszédet a Hősök és Mártírok Kegyeleti Emlékparkjának átadásán 

 

"Nem hallgathatjuk el, hogy 1920-ban itt volt az első zsidóság elleni magyarországi pogram, itt szolgált katonatisztként és lett népszerű Szálasi Ferenc" - fogalmazott az ünnepségen Horváth László, a térség parlamenti képviselője. Köszöntőt mondott még Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és Weisz Péter helyi hitközségi elnök is. A megnyitott emlékpark 30 százalékos készültségű, tehát vannak még teendők a végleges kialakításáért.

 

/T.D.