Gyöngyös

Környezetvédelmi kutatás indul Gyöngyösorosziban

Környezetvédelmi kutatás indul Gyöngyösorosziban

A Biocentrum Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft. vulkanikus ásványi nyersanyagok környezetvédelmi hasznosítását célzó kutatás-fejlesztési programot indított.

A gyöngyösoroszi székhelyű vállalkozás 756 millió forintos projektének 77 százalékát uniós és hazai költségvetés támogatja, a fennmaradó részt a Biocentrum saját forrásból finanszírozza. A 2021 nyaráig megvalósuló programot a cég által vezetett konzorcium végzi, amelynek tagja a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Palota Környezetvédelmi Kft., valamint a Josab Hungary Termelő és Kereskedelmi Kft. is. A program keretében új technológiákat dolgoznak ki, amelyekkel a Magyarországon bányászott vulkáni nemfémes ásványi nyersanyagok szennyezett talaj- és talajvíz tisztítására hasznosíthatók.

 

Környezetvédelmi kutatás indul Gyöngyösorosziban

Vulkanikus ásványi nyersanyagok környezetvédelmi hasznosítását célzó kutatás-fejlesztési program indult

 

A kutatás során a nyersanyagokból magasabb feldolgozottságú termékeket fejlesztenek ki. Az új hasznosítási lehetőségek felkutatása és alkalmazási feltételeinek megteremtése a termelés növelését és környezetbarát technológiák bevezetését is segíti. A projekt négy új munkahelyet teremt, és vállalták, hogy befejezését követően a kutatás-fejlesztési ráfordításokat jelentősen növelik.

 

MTI/T.D.