Gyöngyös

Tánc, zene és hagyományőrzés Gyöngyösön

Tánc, zene és hagyományőrzés Gyöngyösön

Immár 17. alkalommal kerül megrendezésre a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál, idén augusztus 8-13. között. Az eseményen nyolc ország, valamint a házigazda Vidróczki Néptáncegyüttes és a Borostyán Néptáncegyüttes táncosai mutatkoznak be.

Gyöngyös városában nagy hagyománnyal bír a néptánc, hiszen a Vidróczki Néptáncegyüttes 1962 óta bővíti a város kultúrális életét. Az országos fesztivált először 1969-ben indították el, ami mára nemzetközivé nőtte ki magát. A fesztivál kiemelkedő esemény a város életében, amelyet az önkormányzat is magáénak érez, és az a sok-sok civil segítő is, aki minden alkalommal megkönnyíti a szervezők munkáját tolmácsként, kísérőként. 

 

Tánc, zene és hagyományőrzés Gyöngyösön - forrás: gyongyfesztival.hu

 

Idén Egyiptom, Indonézia, Kanada, Mexikó, Peru, Törökország és Lengyelország táncosai lépnek színpadra, míg auguszus 11-én az országosan is egyedülálló Folk jam várja a nézőket: a zenekarok, spontán, gyakorlás és próba nélkül "örömzenélnek" majd. Idén családi programok is lesznek, gyerekműsorok, táncház, kirakodóvásár várja az érdeklődőket. Természetesen a Mátrai Dudás Találkozó idén sem marad el.

 

/T.D.