Heves megye

Megújul a Budapest-Hatvan vasúti vonalszakasz

Megújul a Budapest-Hatvan vasúti vonalszakasz

Szabó Zsolt, Heves megye 3. számú választókerületének képviselője közölte, hogy közel 150 milliárd forint értékben, három projekt keretében megújul a Budapest-Hatvan vasúti vonalszakasz.

A fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár a vasúti korszerűsítés alapkő-letételi ünnepségén ismertette, hogy a fejlesztés része annak az országos fejlesztési sorozatnak, amelyben 1500 milliárd forint értékben, összesen 900 kilométer hosszú vasúti pályát korszerűsítenek, és 45 ezer férőhellyel bővül a járműkapacitás. A beruházás részeként 55 kilométer hosszan 120 és 160 kilométeres óránkénti pályasebesség kialakításával fog megépülni a Budapest-Hatvan vasútvonal.

 

Megújul a Budapest-Hatvan vasúti vonalszakasz

Körülbelül 53 kilométer vasúti pálya újul meg, 14 vasúti megállóval, akadálymentesített formában

 

Kiss-Becze Eszter, a MÁV Zrt. stratégiai és fejlesztési főigazgatója arról beszélt, hogy a most induló fejlesztés Kelet-Magyarország legfontosabb vasútvonalát, a 80-as számú Budapest - Hatvan - Szerencs - Miskolc - Sátoraljaújhely vonalat érinti, amelyen évente kilenc millióan utaznak és megközelítőleg 9,1 millió tonna áruforgalmat bonyolít. Hozzátette, hogy a kivitelezés alatt az utazóközönség zavartalan kiszolgálására törekszenek. A beruházás a kormányzati támogatás mellett több európai uniós alap közös finanszírozásával jön létre. Hozzávetőlegesen 53 kilométer vasúti pálya újul meg, 14 vasúti megállóval, akadálymentesített formában. A szakaszon a vonatok sebessége 100, 120 és 160 kilométer/órára gyorsul, továbbá kiépül egy egységes irányítási rendszer, amely a vonatközlekedés biztonságát és a balesetek megelőzését felügyeli.

 

MTI/T.D.