Lakberendezés

Nagy ötletek kicsi hálószobákhoz

Nagy ötletek kicsi hálószobákhoz

Akik kis lakásban élnek, azoknak érdemes kihasználniuk a térérzet növelő és hely megtakarító megoldásokat minden helység esetében, így a hálóban is. Lássunk most pár profi tippet!

Legyen külön hálószoba?

 

Először is, ha mondjuk egy aránylag kis méretű - például egy szoba plusz két félszobás - panellakásban kell elhelyeznünk az ágyat, felmerülhet, hogy osszuk a ‘nagyszobát’ nappali és alvó részre.

 

Ez akkor jó megoldás, ha a nappali szoba részt nem használnák a családból többen is olyan időszakban, mikor valaki már aludna.

 

Ha például az egész lakóközösség éjjeli bagoly, akkor valószínűleg nem baj, ha nem lehet zavartalanul aludni este tízkor, mert mindenki ott jön-megy, tévézik, beszélget. Más esetben viszont előfordulhat, hogy a háló részt korábban használni vágyó fél nem tudja kipihenni magát. Hosszú távon mindenképpen jobb az osztott térnél, sőt a hálófülkés szobánál is a külön hálószoba.

 

Óriási ágy óriási szobába való

 

Garzonban egy kicsi szobát kell otthonosan és praktikusan berendezni úgy, hogy ne legyen olyan érzésünk, mintha egy kamrában aludnánk.

 

Válasszunk alacsony ágyat, mert ez olyan érzetet ad, mintha nagyobb lenne a tér. Akármilyen keskeny a szoba, a faltól falig érő franciaágy nem a legjobb ötlet: olyan lesz a helység tőle, mint egy hajókabin. Arról nem is szólva, hogy az ágyon kúszva tudunk csak bármihez hozzájutni.

 

Még mindig kicsi a tér?

 

Egy nagy ágyon a pihenés is nagy élmény

 

Növelhetjük optikailag a szobát az egyik legősibb trükkel: tegyünk fel tükröket a falra. Sokan szeretik az ágy fölé helyezett tükröt, bár ez széltében nem fogja nagyítani a teret.

 

Ugyanerre a célra szokták használni a nagymintás és a fényes tapétát is az egyik falon.

 

Felfedezték a bútorgyártók a stúdiólakásokat is

 

Érdekesebbé teszi a helységet az álmennyezet, és ezzel eltereli a figyelmet a szoba szűkös voltáról. Használhatunk e célból beépített fényeket is.

 

A hálószoba bútor garnitúrák nemrég még ritkán fértek el a pici szobákban, vagy éppen faltól falig nyúltak a panellakások helységeiben.

 

Ma már szerencsére garzon méretekhez is készítenek bútor együtteseket, így beszerezhetünk egymáshoz illeszkedő franciaágyat, éjjeliszekrényt és ruhásszekrényt kis térbe is

 

Sokak kedvencei az ónémet bútorok, ezek kicsit vaskosak mini hálókba, de igényes olasz hálószoba bútort találhatunk.

 

Minden menjen a falra

 

A falakat érdemes maximálisan kihasználni, azaz éljünk a polcok adta lehetőségekkel; épp ezért, ha a hálónkba szeretnénk tévét, az legyen falra szerelt. A legtöbb tárolóhelyet plafonig érő beépített szekrénnyel nyerhetjük.


Végső esetben kerülhet az ágy is a plafon alá: ha elég nagy a belmagasság, galériával is növelhetjük a négyzetméter számot.