Egerbe költözött az Országos Gyermek Neuropathia Centrum

Az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet első emeletén kapott helyet az Országos Gyermek Neuropathia Centrum. Az országos ellátási területtel működő központ kialakítását, működését - 14 felnőtt- és a budapesti gyermekcentrum mellett - a Wörwag Pharma támogatta.

A közlemény szerint a centrumot Barkai László professzor, a gyermekdiabetológia egyik legelismertebb hazai szakértője, a gyermekneuropátia nemzetközileg is jegyzett kutatója, a Markhot Ferenc Kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának vezetője irányítja. Barkai László közreműködésével az egri gyermekdiabetológia teljes körű, a Magyar Diabetes Társaság által akkreditált ellátó hellyé válik és szerdától a cukorbeteg gyermekek ellátásának minden formáját, köztük az inzulinpumpa-kezelést és minden szövődmény szűrését elvégzik a kórházban. Ezzel egy időben a kórház a Debreceni Egyetem által akkreditált diabetológiai licencképzés gyakorlati oktatóhelyévé vált.

 

Egerbe költözött az Országos Gyermek Neuropathia Centrum

A cukorbeteg gyermekek ellátásának minden formáját elvégzik az egri kórházban

 

Az elmúlt két évben Miskolcon működő Országos Gyermek Neuropathia Centrum tapasztalatai alátámasztották, hogy a 6 év feletti, de még nem felnőtt cukorbetegek 15-20 százalékánál már kialakul a neuropátia, amelynek felismerését nehezíti, hogy ebben a korban még nincsenek jellegzetes, súlyos panasszal járó tünetek, azt csak megfelelően finom műszerekkel lehet igazolni. A neuropátia a cukorbetegség egyik leggyakrabban kialakuló, az idegrendszert érintő szövődménye. Az autonóm neuropátia károsíthatja a szív- és érrendszeri funkciókat, a szenzoros neuropátia következtében a betegek természetes érzékelési képessége romlik. Ez a betegség felelős a lábamputációk 85 százalékáért, ezek túlnyomó része megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálnák.

 

MTI/T.D.