A szőlőfajták szüreti időpontjának meghatározása 2005 évben
Az Egri Hegyközség hírei.
Általános szabályok:
-fajtánként minimum 3 tábla próbafokolását, helyszíni szemle alapján kell elvégezni
-figyelemmel kell kísérni a természetes cukortartalom növekedését, a savtartalom csökkenést a korai fehér és illatos fajták esetében, valamint meghatározott minimális cukortartalom elérését az eredetvédett szőlők, a meghatározott termőhelyről származó minőségi fehér és kék fajták esetében
-a fajtára jellemző zamatot, küllemet, technológiai érettséget kell a szőlőnek elérnie
-a rendkívüli időjárás következtében jelentkező növény-egészségügyi vészhelyzet figyelembe vehető
-egyeztetni szükséges a Borvidék hegyközségeinek az időpontról
Az Egri Hegyközség területén a szüret kezdési időpontját fajtánként /M.ottonel, Rizlingszilváni, Chardonnay, Leányka, Olaszrizling - Kékoportó, Zweigelt, Merlot, Kékfrankos, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Pinot noir, Kadarka/ a Hegyközség a szokásos módon 5 nappal előre meghirdeti és ez a termelőkre, felvásárlókra kötelező. Ettől eltérés írásos kérelem alapján must sűrítmény, szőlőivólé és pezsgőalapbor készítés esetén illetve rendkívüli esetben engedélyezhető. A fajtára meghatározott szüreti időpont előtti szüret esetén a tulajdonos, bérlő, felvásárló pénzbírsággal sújtható 10000 - 200000 Ft-ig és a termőhelyre utaló termékjelöléstől “egri”eltiltható. (Egri Hegyszabályzat C/2.)
A 2005. évi rendkívüli időjárásra tekintettel a szüret kezdési időpontok várhatóan korábbra kerülhetnek és a fajták összeérése várható.
A felvásárlók és termelők hathatós együttműködése szükséges elsősorban a korai fehér fajták szüreti átvételi időpontjának meghatározásában.
"Egri Borvidék Védett Eredetű Borainak Szabályzata" által elismert borok készítéséhez felhasznált szőlők 2005 évi minősítésének szabályai
Egri Borvidék Védett Eredetű Borainak Szabályzata" által minősített borok" 2005 évjárattal, tehát 2005 év szüretén csak a Hegyközség által a szüret helyén / szőlő tábla vagy feldolgozóban / mért szőlő cukorfok és az azt követő súlymegállapítás alapján készült minősítést garantáló igazolás szerint adható ki. Ezért a szüret előtt legalább 2 nappal a tulajdonosnak, bérlőnek, felvásárlónak igényét a minősítésre írásban kell a Hegyközségnél bejelentenie. /3300 Eger, Deák F. u. 51. Tel/fax: 411-943, E-mail: egrihegykozseg@chello.hu/.
-Védett Eredetű Egri Bikavér bor az Egri Borvidéken I-II szőlőkataszterben engedélyezett kék szőlőfajtákból, a Hegyközségek által a fajtánként meghatározott szüret kezdési időpont után szüretelt, a helyszínen a szüretet megelőzően illetve a feldolgozóban a feldolgozás előtt mért szőlő cukorfok és termésbecslés alapján készült, a minősítést garantáló "szőlő származási bizonyítvány" alapján készíthető . A szőlőnek egészségesnek, a fajtára jellemzőnek, minimálisan 17 Mmo cukortartalmúnak (Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kékmedoc, Syrah 19 Mmo ) kell lennie és termésmennyiség nem haladhatja meg 12,0 t/ha.
-Védett Eredetű Egri Bikavér Superior bornak megfelelő szőlő helyszíni szemle alapján minősített ültetvényről, legfeljebb 8 t/ha termésmennyiségtől nem több, a szőlő minimális cukor tartalma 18 Mmo: Kékoportó, Kékfrankos, Blauburger, Zweigelt, Kadarka, 20 Mmo: Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kékmedoc, Syrah fajtáknál.
-helyszíni szemlén megállapítandó:
- cukorfok, refraktométeres meghatározással szőlő táblán vagy a feldolgozóban
/ hitelesített mérőműszerrel !/
- termésmennyiség termésbecsléssel /ellenőrzése 24 órán belüli hiteles átvételi jegy másolat - mustfok, súly adattal - és annak a Hegyközség részére történő átadásával !/
-helyszíni szemlét végzik: hegybíró, hegyközségi minőségi ellenőrök
Eger Város Hegyközsége Eger Deák F. u. 51. Tel/fax: 36/411-943
Szüret ideje alatt ügyfélfogadási rend.: munkanapokon 8-12 óráig, szerdán 8-16 óráig.
Szőlőtermelők figyelmébe !
"Szőlő Származási Bizonyítvány kérelem" nyomtatványát a szüret megkezdése előtt a Hegyközség által meghatározott szüret kezdési időpontját követően minden termelőnek igényelni kell a Hegyközségtől 1 példányban (Eger, Deák F. út 51. sz. T/fax.: 36/411-943). A szüret előtt két nappal írásban kérni kell az eredetvédelmi minősítéshez (Egri Bikavér, Egri Bikavér Superior) szükséges helyszíni minősítést, amelyet vagy a szőlőtáblán vagy a feldolgozási helyen végzi el a Hegyközség.
Felvásárló felé történő értékesítés esetén a "Szőlő Származási Bizonyítvány Kérelmet" a termelő átadja a felvásárlónak, aki a felvásárolt mennyiséget, minőséget kitöltve, mázsajeggyel kiegészítve, aláírásukkal igazolva feldolgozást követő 8. napig visszaadja a kibocsátó Hegyközségnek. E bizonylat alapján a felvásárló 2 példányban megkapja a "Szőlő Származási Bizonyítvány"-t melynek hologramos példánya alapbizonylata a bor származási bizonyítványnak, második példány szintén a feldolgozóé melyet a pincekönyvhöz kell csatolni, a harmadik példányt pedig a termelő veszi át a hegyközségben.
Saját feldolgozás esetén a termelő a "Szőlő Származási Bizonyítvány Kérelmet" kitöltve (mustfok, mennyiség) érvényesítteti a hegybíróval legkésőbb a feldolgozást követő 8. napig. E bizonylat alapján a termelő 3 példányban megkapja a "Szőlő Származási Bizonyítványt" melynek eredeti hologramos példánya alapbizonylata a bor származási bizonyítványnak, második példány a pincekönyvhöz csatolandó.
A külön jogszabály szerinti adómentes bor előállításához szükséges szőlő származási bizonyítványnak csak a második és harmadik példányát lehet kiadni, az első példány a hegyközségnél marad. A második példány az adómentes bor előállítására felhasznált szőlő igazolására is szolgál.
A 2005. évben szüretelt szőlőkről "Bor Származási Bizonyítvány" 2006. március 31-ig adható ki.
A szőlő származási bizonyítványt a hegyközségnek, a szőlőt feldolgozó borászati üzemnek és a szőlőtermelőnek 5 évig meg kell őriznie.
Felhívjuk a szőlőtermelők figyelmét, hogy meghatározott termőhelyről származó minőségi bor a Bortörvényben és "Az Egri Borvidék Védett Eredetű Borainak Szabályzat"-ában rögzített minőségű szőlőből készíthető, mely "Védett Eredetű Egri Bikavér"-nek megfelelő szőlő minőség esetén minimálisan 17 cukorfokú (Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot noir, Syrah fajtáknál ez minimálisan 19 cukorfok) a termésmennyiség felső határa 12,0 t/ha (800 négyszögöl esetén 35 q).
"Védett Eredetű Egri Bikavér Superior" bornak megfelelő szőlő helyszíni szemle alapján minősített ültetvényről, legfeljebb 8 t/ha termésmennyiségtől nem több (maximum 3 kg/tőke), a szőlő minimális cukor tartalma 18 cukorfok: Kékoportó, Kékfrankos, Blauburger, Zweigelt, Kadarka, míg 20 cukorfok: Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Syah, Kékmedoc fajtáknál.
Kérjük a Hegyközségek által meghirdetett szüret kezdési időpontok betartását fajtánként.
Eredetvédett Egri Bikavér, Eredetvédett Egri Bikavér Superior minőségű Szőlő Származási Bizonyítvány csak a szüret előtt kért előzetes helyszíni szemle jegyzőkönyv esetén adható ki.
Kérünk mindenkit, aki ez idáig nem rendezte járulékát, nem pontos adatokkal szerepel vagy egyáltalán nem szerepel a hegyközségi névjegyzékben sürgősen pótolja írásban !!! Származási igazolás csak a nyilvántartásban szereplő, bejelentett és területjelző táblával jelzett szőlőterületre adható ki, amely eligazodást nyújt a felvásárlók felé is az előzetes minőség-ellenőrzés során !
Ügyfélfogadás ideje szüret idején: minden nap (H-P) 8-12 óráig, szerdán 8-16 óráig
Telefon/fax: 36/411-943 E-mail: egrihegykozseg@chello.hu
Eger Város Hegyközsége - MCOnet