Az eredetvédelemről Egerben
Az eredetvédelemről tartottak konferenciát Egerben.
Igazán versenyképes a magyar bor csak a minőségi kategóriában lehet, az asztali borokkal nincs esélyünk a piacon. Ahhoz azonban, hogy az európai és a világpiacon is megismerjenek bennünket megfelelő mennyiséget kell előállítani - mondta Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az egri Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet eredetvédelmi konferenciáján. A fórumon kisebb vita alakult ki a helyi palackozásról. Gál Lajos a kutatóintézet megbízott igazgatója elmondta: az Egri Borvidék részéről már benyújtottak egy rendeletmódosítást, melyben azt fogalmazzák meg, hogy a védett eredetű bort csak az előállító borvidéken lehessen palackozni. Ez a minőség védelmét szolgálná. Gráf József miniszter megvalósítható szándéknak nevezte a helyi palackozást, de nem azonnali hatállyal. Gráf József a bortörvény módosításával kapcsolatban leszögezte: további szakmai egyeztetésre van szükség több kérdésben. A változtatások között szerepelnie kell a hatósági mintavétel szabályozásának, a származási bizonyítványok ellenőrzési-, valamint a borhamisítás jogkövetkezményeinek szigorításának is. Tarsoly József egri hegybíró úgy nyilatkozott: sikerült elérni, hogy a Hegyközségi Tanács rendeletének megfelelően 2002-es és 2003-as Egri Bikavér, Egri Bikavér Superior, valamint a Debrői Hárslevelű borok megkapják az eredetvédett címet. Mint ismert egy 2004-es miniszteri rendelet csak minőségi borként történő fogalmazást engedélyezett.
(pcs – forrás: Agria Computer)