Az innovációs platformok hálózatához csatlakozott az Eszterházy Károly Egyetem

Mára gyakorlatilag teljessé vált az innovációs platformok országos hálózata- mondta el Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, az Eszterházy Károly Egyetemen létrejött Területi Innovációs Platform kapcsán.

Szabó István szerint az egri innovációs platform erősíteni fogja a régióban működő vállalkozások és az egyetem kapcsolatát, mellyel elősegíthetik az innovációt és a versenyképességet.
 

Innovációs platformot hoznak létre
 
Az elnökhelyettes elmondta, hogy lehetőségük van a platformok összekötésére, amit a járványhelyzet lelassított. A vírushelyzet miatt online próbálták működtetni a rendszert, viszont a helyzet javulásával újra intenzívebbé vált az együttműködés.
 
Az innovációs platformokkal a fő cél, az egyetemen lévő képzés mellett a kutatásfejlesztés, annak érdekében, hogy a kis és közepes vállalkozások felé érdemben tudjanak szolgáltatni. Szeretnék, ha a cégek beépítenék működésükbe az egyetemen megtalálható eredményeket, mellyel tovább erősödhetnek és egymással is együttműködhetnek a vállalkozások.
 
A Területi Innovációs Platform megalakulása a célkitűzések megvalósítását segíti elő, ahol szervezetten folyik majd a munka és az egyetem is részt vesz az irányításban. A hallgatóknak lehetővé válik gyakorlati helyszínként használni a partner vállalkozásokat, de részt vehetnek kettős, duális képzéseken is.
 
Gödri István, az egri Emerson Automation FCP Kft. ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy nagyon jó alap a duális képzés, mert hidat képez az egyetem és a vállalatok között, melyek segítik a hallgatókat, hogy kellő vállalati tudással, vállalkozói vénával és szemlélettel találják meg számításukat az életben.
 
File Sándor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára elmondta, hogy több évre tekint vissza az Iparkamara és az egyetem együttműködése. Az elvük, hogy az alapkutatásokon kívül olyan kutatásokat indítsanak el, melyeket a piac is hasznosítani tud.
 
Elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak olyan dolgokban kell fejlődniük, mint az automatizálás vagy zöld gazdaság fejlesztése. Számukra lehetőséget jelent, hogy az egyetem megadhatja a szükséges muníciót ehhez.
 
Az NKFI Hivatal elmondta, hogy a 2019 novemberében elindított Területi Innovációs Platformok (TIP) a régiók legfontosabb innovációs szereplőit- egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat szeretné minél szélesebb körben megszólítani. Az alapító nyilatkozatukat eddig 11 vidéki és 12 budapesti egyetem írta alá, továbbá 5 országos szakmai szervezet csatlakozott.
 
BG
Forrás: MTI