Az M25-ös átadása történelmi léptékű Eger számára

Az M25-ös út átadásával, az intermodális közlekedési csomópont megvalósításával, valamint a várost elkerülő tehermentesítő út megépítésével Eger történelmi léptékű infrastrukturális beruházást hajt végre - jelentette ki a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott.

A megyeszékhely és az M3-as között kiépített és idén nyáron átadott gyorsforgalmi útnak köszönhetően a főváros bő egy óra alatt elérhető gépkocsival. Nyitrai Zsolt azt mondta, az Eger és Budapest közötti közvetlen összeköttetésnek köszönhetően lökést kaphat a régió és a város gazdaságának, idegenforgalmának fejlődése. A fejlesztéstől egyebek mellett azt várják, hogy a hazai és külföldi turisták, valamint a vállalkozások nagyobb számban mennek majd Egerbe, így több pénz jut az ottani cégeknek, családoknak. A képviselő kijelentette azt is, hogy az útfejlesztés a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében valósult meg, csendesebbé, nyugodtabbá váltak az érintett települések, ahol jobb lesz a levegő, hiszen százezer fát és cserjét ültettek a szakemberek, valamint 800 ezer négyzetméternyi füves területtel gazdagodott a környék.
 
m25-eger
 
A további közlekedési fejlesztésekkel kapcsolatban a miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy a tervezett, Egert elkerülő út célja, hogy tehermentesítse a megyeszékhely történelmi magjának útjait. A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő közlése szerint az elkerülő út mintegy tíz kilométer hosszú lesz. A környezeti hatástanulmány, valamint a tanulmányterv már készül, ezt követően indulhat el az engedélyezési és a kiviteli terv elkészítése. A közúti fejlesztések mellett az asztalon van az intermodális csomópont építése is. Ennek az a célja, hogy egy helyszínen biztosítsa az utazóknak a vasúti, a távolsági és helyi autóbuszos, valamint a kerékpáros és taxis szolgáltatások elérését - mondta Nyitrai Zsolt.
 
MTI/T.D.