Bemutatták Eger EKF pályázatát

A magyar kultúra napján mutatták be Eger pályázatát a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre. Habis László polgármester közölte, hogy a a 80 oldalas pályázat minden eleme arról szól, hogy Egernek van mondandója Európa számára és nyitott annak kulturális sokszínűségére.

Egy csaknem 60 ezres városnak kihívás európai értelemben is közismertté válni - fogalmazott a polgármester, ugyanakkor a siker feltételei adottak, hiszen Magyarország legnépszerűbb vidéki turisztikai célpontjaként Eger egyik legfőbb vonzereje ma is a város hagyománya és kultúrája. A pályázatuk egyik legfontosabb küldetése a fiatalok bevonása, értő, befogadásra érett, tanulásra nyitott közönséget formálni széleskörű összefogással, oktatási programok indításával, továbbá a művészet újszerű láttatására alkalmas infrastruktúra megteremtésével.

 

Bemutatták Eger EKF pályázatát

Eger egyszerre történelmi hangulatú és modern város

 

Koltai Lajos operatőr, a nemzet művésze, a pályázat művészeti vezetője szerint Eger egyszerre történelmi hangulatú és modern városként különleges atmoszférát teremt a fény és a fényhez való viszony izgalmas és egyedi láttatásához, bemutatásához. A koncepcióban két művészeti ág, a képző- és a filmművészet kap kiemelt szerepet, illetve négy csúcsesemény: a 2023-as magyar kultúra napjára időzített nyitó- és a december 13-i fényünnepre tervezett zárórendezvény, egy tíznapos tavaszi nemzetközi filmfesztivál és egy egyhetes őszi tudományos seregszemle. Ezen kívül a pályázat többi helyi, régiós és nemzetközi projektje további 4 csomagban, 4 tematika köré - tudomány, művészet, technika, vallás - szerveződik.  

 

MTI/T.D.