Chips helyett friss gyümölcs az iskolai büfékben

Az Oktatási Minisztérium célul tűzte ki, hogy ez év január 1-jétől az iskolai büfék kínálatából száműzze a gyermekek egészségét kedvezőtlenül befolyásoló élelmiszereket.

Az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Táplálkozástudományi Intézet közösen adott ki szakmai ajánlást a korszerű táplálékválaszték kialakításához. Az elmúlt héten lejárt a türelmi idő is: a büfékből haladéktalanul el kellett távolítani a csipszeket, szénhidrátdús süteményféléket, a cukrozott szénsavas üdítőket. Noha a szülők többsége üdvözli a változást, a gyermekek közül azonban sokan fanyalogva vették tudomásul, hogy a kedvenc „csemegék” immár hiányoznak a polcokról. Van, ahol 15–20 százalékkal esett vissza a forgalom. Az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános Iskola, Középiskola és Alapfokú Művészeti Oktatási Intézményeinek büféiben szemmel látható a változás: a büfékben a hagyományos vizes zsemlét a magvas és korpás péksütemények váltották fel, amelyekbe sajt, illetve pulyka-, csirkemell-sonka került. A polcokon ott sorakoznak a 100 százalékos, cukormentes gyümölcslevek, az ásványvíz. Nem hiányzik a friss gyümölcs sem: alma, banán, kivi szerepel a kínálatban. A büfében kiszolgáló Padányi Lászlóné úgy véli, hogy bár a mérleg nyelve az egészséges táplálékok felé billent az utóbbi időszakban, s a minisztérium kritériumainak igyekeznek maradéktalanul megfelelni, a gyermekek többsége nem fogadta kitörő lelkesedéssel a változást.


pcs