Digitalizációt vittek a tűzoltásba Egerben

Hogyan lehetséges becsempészni a digitalizációt a tűzoltásba? A technológiával ismertették meg a közelmúltban az egri lánglovagokat.

Meglátogatta egy cég az egri tűzoltókat és bemutatta nekik, hogyan lehetséges bevinni a digitalizációt a munkájukba. A cél az volt, hogy a modern eszközökkel a tűzoltó-gyakorlatokat biztonságosabbá és egyben élményben gazdagabbá tegyék – írta meg az egerhirek.hu.
 
Több olyan technológiával és eszközzel ismertették meg a lánglovagokat, amelyekkel biztonságosan gyakorolhatják a kárfelszámolást, a legveszélyesebb körülmények között is.
 
Tesztelhettek például egy panelt, amelyen a lángokat pixelek helyettesítik, a szenzorok rajta a vizet, annak irányát és erejét is érzékelik.
 
A valósághűbb élmény érdekében a panel füstgéppel is összekapcsolható – tudatta az egerhirek.hu.

Digitalizációt vittek a tűzoltásba Egerben (a kép illusztráció)
Digitalizációt vittek a tűzoltásba Egerben (a kép illusztráció)
 
A tűzoltók szemüveget próbálhattak ki, amely füstöt szimulál több fokozatban, így az eltűnt emberek keresését is gyakorolni lehet, mintha egy füsttel telt helyiségben lennének.
 
Az áldozatot egy bábu helyettesítette, amely nemcsak emberi hangot ad ki, hanem van testhőmérséklete is, így a hőkamera látja a sötétben és a füstben.
 
A digitalizációs cég képes élethű helyzeteket szimulálni egy konténerben, amely egy, tűzeset sújtotta szobának felel meg.
 
Mivel a kor halad előre, a technológia pedig fejlődik, a tűzoltók találkozhatnak olyan esetekkel, mint például napelem-tüzek oltása. A modern eszközökkel történő gyakorlás nagymértékben segíthet ezekkel a kihívásokkal teli helyzetekben - adta hírül az egerhirek.hu.
 
B.A.