Egerben folyamatosan oltják az embereket, megérkeztek az új vakcinák

Megérkeztek a Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég vakcinái a Heves Megyei Kormányhivatalba. Az oltóanyagokat a regisztrált páciensek közül az idősebb korosztály képviselői és a veszélyeztetettek kapják meg, utánuk jöhet a többi regisztrált páciens.  

Pozsgai Szabolcs, Heves megyei tisztifőorvos vette át a kínai Sinopharm vakcinákat Egerben február 23-án. A kedden érkezett oltóanyagot beadásig hűtőben tárolják. A Sinopharm vakcinából, ahogy a többi oltóanyagból, kettő adagot kap egy ember. Ennyi kell a teljes védettség kialakulásához.  
 
Az orosz Szputnyik V oltóanyag február 19-én, pénteken érkezett a Markhot Ferenc Kórházba, így elmondható, hogy az oltási ütem folyamatos Egerben.  
 
 
A kínai vakcina
A kínai vakcina
 

Eközben a Hungaropharma fővárosi raktárába a legújabb Pfizer-BioNTech vakcinák is megérkeztek február 23-án, a napokban juttatják el ezeket az ország különböző részein felállított oltópontokba, a regisztrált idősek oltását folytatják ezzel.  
 
Az oltóanyagokból a teljes védettséghez két adagot kell adni az igénylőknek, két hét különbséggel. A Pfizer-BioNTech vakcináról időközben az is kiderült, hogy nemcsak a beoltott embert védi a koronavírussal szemben, hanem nem is fertőz tovább az ezzel kezelt kliens, így a vírus terjedése aktívabban állítható meg általa.  
 
 
 
M. A. 

Forrás és fotó: mti/ Komka Péter