Egernek 825 millió forintos kompenzáció jár

A kormány 23 milliárd forint támogatást nyújt a 25 ezernél több lakossal rendelkező településeknek, amely által Egernek 825 millió forint jut - derült ki a Miniszterelnökség közleményéből. 

A kormány arról döntött, hogy a 25 ezernél több lakosú településeknek - amelyből Magyarországon 32 van - 23 milliárd forint támogatást ad, amellyel az önkormányzatok kieső bevételeinek egy részét kívánja kompenzálni az állam. A kormány információi alapján összesen 100 milliárd forintos összegtől estek el az önkormányzatok, amelyből a támogatás által most 23 milliárd forintot kompenzál az állam. 

A döntés során a rászorultság, a méltányosság, valamint az arányosság elveit érvényesítette a kabinet - árulta el a Miniszterelnökség. A 32 település közül 27 település kap működési támogatást, hiszen ők az átlagosnál rosszabb pénzügyi helyzetben vannak, 5 nem megyei jogú város pedig egyéb fejlesztési célú forrásokkal gazdagodhat. 

A támogatás által Egerbe 825 millió forint érkezik, amely a kormányzati portálra feltöltött támogatott települések listájából derült ki.

A Miniszterelnökség közölte továbbá azt is, hogy kormánypárti és ellenzéki települések között nincs különbség, mindenki egyaránt részesül a kormányzati támogatásból. Az 5 nem megyei jogú települést pedig nem plusz juttatásokkal, hanem olyan helyi beruházásokkal támogatják, amelyek által a gazdaság újraindulhat. 

eger_tamogatas (1) A kormányzat kalkulálása szerint Egernek 825 millió forintos támogatás jár

A kormány 2020. év végén adócsökkentésekkel, valamint a kisvállalkozók helyi iparűzési adójának felső határának korlátozásával közel 150 milliárd forintot hagyott a nehéz helyzetbe sodródó cégeknél - emlékeztetett a közleményben a Miniszterelnökség. 

Idén tavasszal Fürjes Balázs államtitkár és Balla György miniszteri biztos képviseletében a kormány minden 25 ezernél több lakossal rendelkező város önkormányzatával folytatott egyeztetéseket. Ezen megbeszéléseken a felek átvizsgálták többek között a városok pénzügyi helyzetét, költségvetését, a kieső adóbevételek nagyságát, valamint a hozzáférhető pénzeszköz- és állampapír-állományt is.

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere elárulta, hogy nagyjából félmilliárd forintos támogatási összeggel kalkuláltak előzetesen, így mindenképp pozitív hírként és sikerként kezelik az elmúlt hónapok tárgyalásait. Elmondta továbbá, hogy 2,5 milliárd forintos kiesés várható a 2021-es évre, így a 825 millió forintos támogatás megbízható biztonsági alappal szolgál a városnak. 

Forrás: MTI

Nyitókép forrása: Visit Eger

CS.SZ.