Egri Víz reneszánsza
Ismét gyártják és palackozzák a híres, Egri Vizet.
A szeszesitalt a gyógyító szerzetesek XVIII. századból fennmaradt eredeti receptúrája alapján 13 gyógynövény kivonatából, különleges eljárással készíti Tiszaföldváron, a Szicsek Kft. Az italt a Hotel Eger konferencia termében mutatták be. Dr. Tóth Daru Péter orvosszakértő, a Kft. képviselőjeként elmondta: az elmúlt év második felében kezdték meg a gyártást, jelenleg a piacra kerülésen dolgoznak. Szeretnék, ha az Egri Víz igazi hungaricum lenne, mert erre érdemes az egykori jezsuita atya, Simon Ferenc itala. Egerben egyébként 1950-ig a kórház Gránátalma Patikájában állították elő, majd a 70-es évektől a Heves megyei Szeszipari Vállalat gyártotta, ugyan nem a teljesen eredeti recept szerint. A rendszerváltozás után megszűnt cég után most a Szicsek Kft. állítja elő az Egri Vizet, az eredeti receptúra szerint. Az egykor többféle betegség gyógyító medicinájaként alkalmazott ital egyedülálló aromájával és hatásával sajátosan magyar italkülönlegesség. Az Egri Víz történelmi italunk, mely a 18. század közepérõl származik. Jezsuita szerzetes patikusok fedezték fel Egerben, gyógyszerként alkalmazták. Használták fejfájásra, szédülésre, emésztési zavarokra, szíverősítőnek, magas vérnyomás, agyvérzés ellen, valamint reumás bántalmakra; külsőleg és belsőleg egyaránt. Az ital összetételének, készítésének módját, az emberöltők során egymást követő szerzetesek szigorúan őrizték, titkolták. Már 1771-bõl rendelkezésre állnak irattári adatok arra, hogy az egri jezsuita gyógyszertár nem adta át a rendhez tartozó kassai testvérpatika részére sem a receptet. Az Ital elkészítéséhez felhasznált gyógy- és fűszernövények között egyszerű, Magyarországon honos pld. a levendula virág, kakukkfű, méhfű, citromfű mellett, a szerzetesek által külföldről behozott különlegességek is vannak, mint például a szegfűszeg, szerecsendió, guajakfa stb. Az eredeti recept alapján elkészített alkoholos párlatot, mint egy egyedi aromájú italkülönlegességet, a jó íze- és a megtapasztalt jó egészségügyi hatása miatt, aranyéremmel jutalmazták és érdemkereszttel tüntették ki Bécsben, több mint 100 évvel ezelőtt. A 20. század második felében szeszesitalként került forgalomba, de már nem az eredeti előállítási módon.
(forrás: Agria Computer)
(forrás: Agria Computer)