Egyedülálló kulináris rendezvény ínyenceknek

„Étkek-Borok Farsangi Menyegzője” címmel egyedülálló kulináris rendezvényre invitálja az ínyenceket a Bor és Világ magazin, illetve a BM Duna Palota március 4-én, szombaton este hét órára.

A borgasztronómiai gálán hat különleges bor és hat ételköltemény „lép frigyre”, köztük Heves megyéből ketten is bemutatkoznak. Gyöngyöst a Kékes étterem és Bárdos Benjámin képviseli fokhagymás vargányagombával, amit füstölt libamájjal és kecskesajttal zöldsaláta ágyon tálalnak, hozzá pedig egy 2004-es Akácia Szürkebarátot ajánl a Bárdos és Fia pincészet. Egerből az Old Jack’s Pub és dr. Pók Tamás lesz jelen: az előbbi egy hercegnő burgonyával kísért, Monarchia-mártással érlelt, tűzdelt mátrai őzgerincet tálal, az utóbbi pedig a Monarchia Borászat 2002-es Rhapsody in Red vörösborával lepi meg a vendégeket. Mi is egy igazi különlegességgel készülünk az „Étkek-Borok Farsangi Menyegzőjére”: a tűzdelt szarvasgerincet fogyasztás előtt aszalt szilvás és Nora-bora gyümölcsökkel, Rhapsody borpácban érleljük két napig, s vadfűszerekkel, ibériai fenyőmag-vakkal, borókával, kakukkfűvel, szegfűborssal és babérlevéllel ízesítjük. Sütés előtt füstölt szalonnával megtűzdeljük, majd 20–25 percig sütjük. Ami pedig a ragut illeti: a páclé gyümölcseit olívaolajban megfuttatjuk, ehhez jön a gomba, majd barnamártással felöntjük, és vörösborral megöntözzük – nyilatkozta Marján János, az egri Old Jack’s Pub tulajdonosa. A Pók-Polónyi Pincészet egyik csúcsboráról van szó: a Kékfrankos dominál benne, ami mellett Cabernet Franc, Merlot és egy kis Cabernet Sauvignon is van benne – mondta el dr. Pók Tamás. Két évig barrique és nagyobb, hagyományos hordókban érlelődött a bor, amely nemzetközi mércével is mérhető minőségű.


(pcs – forrás: Heves Megyei Hírlap)