Erdőgazdálkodás: madárodúkat helyez ki az Egererdő Zrt.

Az Egererdő Zrt. Mátrai Erdészete 10-15 hektáron helyez el madaraknak szánt mesterséges odúkat, hogy az állatok nagyobb számban fészkelhessenek az Eger-közeli erdőben. A madárodúk kihelyezése bárki számára könnyű és hálás feladat, kihelyezésükkel segíthetjük a madárpopuláció színesedését.

Új idők járnak az erdészeti rendszerekben, míg pár éve divat és kötelesség volt a beteg fákat eltávolítani az erdőkből, addig mára már felismerték az erdészek, hogy ezeknek is funkciójuk van. Megfigyelték, hogy az érintetlen erdőkben ezekbe a fákba vájják a madarak odvaikat, itt laknak és fészkelnek. Kulcsfontosságú szerepük van tehát a halódó fáknak. Mindemellett a gombafajoknak, rovaroknak és nem utolsó sorban a talajnak is kedvez jelenlétük, javítja az erdő immunrendszerét.

 

Fontos megőrizni a természetes élőhelyeket

Fontos megőrizni a természetes élőhelyeket


A halódó fákat ma már nem, vagy csak szükség esetén bolygatják az erdészek. Mivel viszont évtizedek alatt módszeresen eltávolították a madarak lakóhelyeit, és máig nem regenerálódott a természet, mesterséges odúkat helyeznek ki az Eger környéki erdőkbe. Emellett az erdőkezelés során úgynevezett hagyásfákat hagynak kinn, amelyekben elrejtőzhetnek a szárnyas állatok. Az erdészet azt tervezi, hogy minden évben helyeznek ki odúkat nagyjából 15 hektárnyi területen.  

 

M. A.