Eredményt hirdettek az Egri Borvidéki Borversenyen

34 bor aranyérmet, 113 ezüstérmet, bronzérmet 47 kapott, oklevélben részesítettek 7 bort az Egri Borvidékről.

Nagy aranyérmet és champion díjat kapott Sike Tamás pincészetének 2003-as Egri Bikavére az Egri Borvidéki Borversenyen. Az Egri Borvidéki Borversenyre kilenc kategóriában nevezhettek a termelők. Fehér és vörös ó és új rose, Egri leányka, Debrői Hárslevelű, Egri Bikavér és muzeális borokkal. 38 vállalkozás 202 mintával nevezett a versenyre. A két napos minősítésen 42 bíráló dolgozott. Az értékelés 100 pontos rendszerben zajlott. 94 ponttól nagyarany, 87 – től arany, 76 – tól ezüst, 60 ponttól bronzérmet kaptak a borok. Az eredményeket a Bikavér ünnepen hirdetik ki. A Debrői Hárslevelű kategóriában az FVM Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2004-es, az Egri Leányka kategóriában Sike Tamás 2005-ös bora győzött, míg az Egri Bikavérek között ugyancsak Sike Tamás vitte el a pálmát a 2003-as évjáratú nedűjével, amely a verseny egyedüli Champion-díjasa is lett. Az új fehérborok között Gál Lajos 2005-ös Eszter Bora, az ó fehérboroknál a PromontorBor Rt. 2002-es Egri Muscat Ottonel-je, az új vörösborok mezőnyében Gál Lajos 2005-ös Szó-lá-ti Kékfrankosa, míg az ó vörösbor kategóriában Vincze Béla 2002-es Egri Cabernet Sauvignonja lett a győztes. A rosé borok között a Varsányi Pincészet 2005-ös Egri Kékfrankos-Merlot Rosé-ja, a muzeális borok sorában pedig Thummerer Vilmos 2000-es Vili Papa Cuvée-je nyert. Az összesítést tekintve a legeredményesebbnek Thummerer pincészete bizonyult 8 arany- és 4 ezüstéremmel, megelőzve ezzel a Varsányi Pincészetet, amely 4 arany-, 7 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett, valamint Sike Tamást, aki a Champion-díj mellett 3–3 arany-, illetve ezüst-, valamint 1 bronzéremmel lett gazdagabb. – A verseny legfőbb tanulsága talán az volt, hogy nagyon jó színvonalú, kiegyensúlyozott, „ezüstérmes” mezőny gyűlt össze, se rendkívül kiemelkedő, se rossz borok nem kerültek az igen szigorú bírák elé – értékelte a versenyt a zsűri elnöke, Módos Péter, a Magyar Borakadémia elnöke. – Ez azt is jelenti, hogy egyre többen képesek magas színvonalú munkára úgy a fehér-, mint a vörösborok tekintetében. Ez utóbbiaknál külön érdekesség volt, hogy míg a 2005-ös évjáratra aligha emlékeznek vissza jó szívvel a gazdák az ország különböző borvidékein, addig Egerben – köszönhetően a száraz ősznek – jó minőségű borok készültek. Az is örvendetes, hogy a legmagasabb színvonalat ismét a zászlósborok, az Egri Bikavérek között tapasztaltuk. A ma esedékes „Megyebor”-választásra az Egri Borvidék az „Egri borvidéki fehérbor” kategóriában 6, az „Egri borvidéki vörösbor” kategóriában 5 mintát nevezett be, míg az Egri Bikavérek közül ugyancsak ötöt jelölt, a rosék esetében hármat küldött be. A versenyre nevezett borok közül kiválasztották a bírálók, melyeket javasolnak a megye borának. A hét bort egy új bizottság választja ki a gyöngyösi borbírálaton.


(pcs – forrás: Heves Megyei Hírlap)