Halálos közúti baleset - Meghalt egy egri borász

Halálos közúti közlekedési balesetet szenvedett kedden délután Balla István.

Az országosan ismert, s termékeivel itthon és külföldön több díjat is szerzett egri bortermelő személygépkocsijával éppen Gödöllő közelében haladt az M3-as autópályán, amikor járművével váratlanul lesodródott az úttestről, és a szalagkorlátnak ütközött. Balla István életét vesztette a balesetben – tájékoztatottak az illetékes rendőri szervek.


Balla István, a borász...


A Pincészet létrehozóját, Balla Istvánt, a fiatal borásznemzedék egyik képviselőjeként már gyermek-korában megihlette a bor tisztelete és a borkészítés szeretete. Bár tanulmányait nem borászként kezdte, a bor iránti affinitása - melyet nagyszülei örökségeként értékel - ösztönözte a borászat tudományának megismerésére. A családi pincészet 1996-ban alakult és a kezdetektől dinamikusan fejlődött. Ebben nagy szerepet tulajdonít feleségének, aki folyamatosan mellette állt a tervek valóra váltásában. A kezdet a szűkös pincei eszközök és a kis létszám miatt nem volt zökkenőmentes. A kedvező visszajelzések azonban további tettekre sarkallták Balla Istvánt. Az első palackozott borok a '97-es évjáratból készültek és hamar meghozták a szakmai sikereket. Balla István mind vörös, mind fehér boraival szép eredménnyel szere-pelt többek között az Országos és a VinAgora Borversenyen, illetve a Pannon Bormustrán, ami újabb lendületet adott a pincészetnek, hogy elkötelezze magát a minél magasabb szintű borkészítés mellett. A borászat a hosszú távú együttműködés keretében több termelőtől, mintegy 30 hektár gondos szőlészeti ellenőrzés alatt álló területről vásárol fel minőségi termést, amelyben a világfajták mellett fontos szerep jut olyan, méltán népszerű magyar fajtáknak, mint a Kékfrankos, Medina, Olasz Rizling és a Zengő. A borászati technológia folyamatos fejlesztése, a reduktív fehérbor készítés bevezetése, a vörös-borok riolittufa pincékben történő tölgyfahordós, majd palackos érlelése mind-mind a magasabb minőséget szolgálják. A pincészet borainak sokak által kedvelt, egyedi karaktere van. A pincészetet széles fajtaválaszték jellemzi mind minőségi, mind emelt minőségi, azaz gasztronómiai kategóriában is. A számos hazai és nemzetközi borversenyen elért siker ellenére a pincészet továbbra sem a szakmai bírálóknak, hanem a fogyasztóinak kíván borokat készíteni. Mára az ültetvények határozott terméskor-látozásának, és a modern, kissé egyedi bor-készítésnek köszönhetően az itt születő borok sajátos ízjegyekkel kerülnek palackba. Jellegzetes ízvilágú, túlnyomó részben a gyümölcsösséget hangsúlyozó boraik egyre szélesebb körben állnak a fogyasztók rendel-kezésére, a kiskereskedelemben és a gasztro-nómiában egyaránt. Balla István a hazai borkultúra egyik elkötelezett szolgálója volt. Borai mára már eljutottak a kóstoló-pincéktől a nagyáruházak polcain keresztül, a szállodákon át az éttermekig.
260_20060405234022_262.jpg
"A Balla pincészet Divinus borcsaládja lett Magyarország legszebb bora 2005-ben. A versenyt a Magyar Szőlő és Borkultúra Kht. a XIV. Bor és Pezsgő Fesztivál keretében szervezte meg az Origó hírportállal közösen. Az első fordulóban egy 8 tagú szakmai zsűri választotta ki a több száz nevezőből a 12 általuk legszebbnek ítélt bort. Mint utóbb kihirdették, ezt a szakmai szavazást is a Divinus nyerte. Ezt követően következett a közönség megkérdezése, ahol a 12 jelöltre igen magas, összesen közel 15.000, szavazat érkezett. A versenyt nagy fölénnyel (3000 szavazat különbséggel) a Divinus nyerte. A győzelem értékét tovább növeli, hogy most rendhagyó módon egybe esett a szakma és a közönség véleménye. A címkék és a díszdobozok egyedileg, kézzel készített, merített papírból készültek, Eger barokk hangulatát idézve, Vincze László szentendrei papírmerítő műhelyében Csathó Pál grafikusművész tervei alapján."


pcs