Jégbor készül a kékfrankosból
Jégbort készít Balla István. Az ismert egri borász Kerecsend határában, a demjéni dűlőben, mínusz 10 fokos hidegben kékfrankos szőlőt szüreteltek, melyből különleges minőségű jégbort készítenek.
Attól tartottunk, ha nem lesz fagy, tönkremegy a kékfrankos, de tegnap szerencsénk volt. Mínusz 6 fok alatt teljesen kifagyott a szőlőszemekben levő színanyag, így a végtermék rozé színű jégbor lesz. Ennek az a jellemzője, hogy nagyon magas a cukortartalma, literenként 620–650 gramm, ezáltal különleges minőségű bort készíthetünk. A bogyók héja alatt ugyanis a víz kristály formájában befagyott, és a préseléskor olyan léhez juthatunk, aminek magas a cukor-, a sav- és a beltartalmi értéke – mondta Balla István. A jégborhoz speciális élesztőfajtákat használnak, amelyek a magas cukortartalmú levet is képesek erjeszteni. A pincészet tavaly nagy sikert ért el a késői „aszús kékfrankossal”, amit decemberben az Egri Borszalonban mutatott be. Ezúttal tizenkilenc mázsát, ebből 350–400 liter jégbort készítenek, melyet a 2005-ös Egri Borszalonban kóstolhat meg a közönség, ezután kerül kereskedelmi forgalomba.