Jégcsarnok és szolgáltatóközpont épülhet Egerben

A bevételkiesések ellenére is folytatódnak a fejlesztések Egerben, ahol a tervek között egy jégcsarnok építése és a laktanya szolgáltatóközponttá alakítása is szerepel - mondta a hevesi megyeszékhely polgármestere online évértékelő sajtótájékoztatóján.

A város polgármesteri tisztségét egy éve betöltő Mirkóczki Ádám közölte: fontosnak tartja a kihasználatlan, leromlott állapotú egri ingatlanok rendbetételét és hasznosítását. Ennek jegyében szeretné megteremteni a jelenleg állami tulajdonú Dobó István-laktanya városi tulajdonba vételének feltételeit. Hozzátette, az ingatlan hasznosítására számos elképzelés született, ezek közül elsőként egy szolgáltatóközpont kialakítását említette. A tervek között szólt arról is, hogy a sportági szakszövetséggel karöltve keresik egy négyévszakos jégcsarnok megépítésének lehetőségét. A sportcélú beruházások között beszélt az érsekkerti futópálya megépítéséről és a stadion rekonstrukciójáról is, megjegyezve: az utóbbiról már tartanak az elvi egyeztetések.
 
eger
 
Mirkóczki Ádám tájékoztatása szerint az előző városvezetéstől átvett projektek egy része - például a vár Zárkándy-bástyájának helyreállítása, valamint egy rendelő- és egy óvodaépítés - rendben lezárult, és a Bitskey-uszoda melletti parkolóház építése is időarányosan halad. Az Egerbe tervezett nemzeti úszó- és vízilabdaközpont több elemét ugyanakkor kérdőjelesnek nevezve hangsúlyozta: a rendelkezésre álló források csak kisebb részét fedezik a teljes komplexum létrehozási költségének. A maradéktalan megvalósításhoz további milliárdokra volna szükség, ez ügyben várják a kormány állásfoglalását - jelezte. Sikerként emelte ki, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) benyújtott pályázataik megvalósítása mégsem kerül veszélybe, miután a forráshiányt átcsoportosítással sikerült megoldani. A februárban elfogadott városi költségvetésből eddig több mint egymilliárd forint adóbevétel-kiesést okozott a koronavírus-járvány és a kabinet ezzel összefüggésben hozott intézkedései - mondta, hozzátéve: ha meg is kellett szabdalni a büdzsét, végül minden fontosabb ügyre tudtak áldozni, így a város legjelentősebb rendezvényeit is megtartották. Szintén az elmúlt egy év eredménye, hogy új közösségi tér jött létre az Uránia Filmszínházban - jegyezte meg. A polgármester bejelentette: várhatóan új testvérvárosokkal gazdagodik Eger, miután egy török és egy kínai település mellett a spanyolországi Santiago de Compostelával is együttműködésre készülnek.
 
MTI/T.D.