Két keréken tisztul Eger városa

Egerben rengeteg környezetkímélő projekt fut egyszerre, amellyel a levegő minőségét, az utcák és a város tisztaságát javítják, de zajcsökkentő projektet is terveznek, amely az emberek mellett a faunának kedvezne. 

Az elektromos autók töltőállomásait már az előző években bővítette a város, de további közlekedési fejlesztéseket tervez az egri önkormányzat, a kerékpáros rendszer reformja várható a HungAIRy LIFE terv keretében. Hosszabb távon az egész városra kiterjedő kerékpár-hálózatbanban gondolkodik a városvezetés. Egyelőre húsz kerékpár lesz elérhető két állomáson. 

 

Bérelhető kerékpárokat telepítenek a városba

Bérelhető kerékpárokat telepítenek a városba

 


A HungAIRy egyébként egy országos kezdeményezés, mely a levegő tisztítását, pontosabban minőségének javítását tűzte ki célul. Oktatásokat szerveznek a projekt vezetői, környezetbarát közlekedésre buzdítanak, légszennyezettséget mérő állomásokat telepítenek több városba. A projektben Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok és Tatabánya városa vesz részt.

 

Eger nem áll meg a kerékpározás népszerűsítésénél, zöldhulladék-hasznosító üzemet is telepítene az önkormányzat, illetve egy úgynevezett intermodális csomóponttal is készülnek. Ez a város zajterhelését és forgalmát csökkenti, amely egyrészt tovább javíthatja a levegő minőségét, másrészt az itt élő állatok, például madarak is visszaköltöznének, amely elősegítheti az egészségesebb környezet visszaállását. 

 

M. A. 

Forrás: napi.hu