Magyarországon tallóz a Google, Eger sem marad ki

Több magyarországi nagyvárosban jelenik meg a Google autója a héten, Egerben is feltűnik majd az önvezető jármű. Az Utcatérkép alkalmazást frissítik a lassan közlekedő, kamerával felszerelt autó segítségével. A procedúra közben senki személyazonossága nem sérül, az óriásvállalat figyel a személyiségi jogokra.

 

Már a héten találkozni lehet Magyarországon a Google autóival, tizennégy nagyváros utcatérképéhez készítenek új felvételeket. Néhány hónap leforgása alatt elkészül a frissítés, így naprakész lesz a Street View alkalmazás. Egerben is felbukkan az autó, ezen kívül többek közt még Miskolcra, Békéscsabára, Debrecenbe, Szolnokra, Nyíregyházára, Szentesre, Veszprémbe, Tatabányára, Szombathelyre, Sopronba, Pécsre, Kaposvárra és Szekszárdra érkezik a Google.  
 
 
A Google autója
A Google autója
 
 
A modernkori térképészet egyik elengedhetetlen feltétele a folyamatos naprakészség, ezért van szükség a frissítésre. Könnyebben felismerhetőek lesznek a szakaszok, és a legutóbbi felvételek óta történt változások, útjavítások is láthatók lesznek.  

A virtuális térkép fontossága vitathatatlan, de a lakosságnak attól sem kell félnie, hogy személyiségi jogaik sérülnek. A felvételek megjelenése előtt azokat átfuttatják egy programon, amely elhomályosítja az arcokat. Ha pedig a későbbiek folyamán ezen felül talál a felhasználó kifogásolható vagy ki nem kockázott részt, egyszerűen jelentheti a Google-nél a “hiba bejelentése” gombra kattintva.  
 
Magyarországon a Google térkép 2013 óta elérhető élő felvételekkel. A vállalat saját, önvezető autóival készítteti a képeket a világ minden táján. Eddig 220 országban érhető el. A vezető nélküli jármű megjelenése óta az autógyártók lakossági prototípusokat akarnak piacra dobni, több márka is teszteli már a saját verzióját, de önvezető teherautók tesztelése is folyik.  
 
 
 
M. A. 
Forrás: mti