Már megkezdődött a szüret Egerben - Eger
Eger - A különösen forró nyár miatt a megszokottól két-három héttel korábban megkezdődött a szüret Egerben...
A különösen forró nyár miatt a megszokottól két-három héttel korábban megkezdődött a szüret Egerben; a gazdák megfelelő mennyiségű és jó minőségű termésre számíthatnak – nyilatkozott az Egri Borvidéki Hegyközségi Tanács titkára.
A várakozások szerint az idei szüret részben kárpótolhatja a termelőket az elmúlt évek veszteségeiért, annál is inkább, mivel a magasabb árak ellenére a felvásárlók versenyeznek a szőlőért - közölte Varga Sándor. A szakember elmondta, hogy az 5200 hektárnyi borvidéken összesen 450 ezer mázsányi szőlőterméssel számolnak. A hektáronkénti 8,5 tonnás termésátlag ugyan egy tonnával alulmúlja egy magas hozamú év átlagát, ám a minőség kárpótolja a termelőket. Már a korai fajták, a turán és a zenit esetében is 18-20-as értékű a szőlő mustfoka, miközben az értékesebb gyümölcsök, az oportó, a zweigelt, a kékoportó, a kékfrankos, illetve különösen a cabernet és a merlot esetében még jobb minőségre számítanak. Minderre reagáltak a felvásárlók is. Vagyis a fehér korai szőlő kilója az elmúlt években szokásos 50 forint helyett 70 forintról indul, a vörösért pedig 80 helyett 100 forintot is adnak a feldolgozók. Mégpedig nem hónapokat követően, hanem azonnal, vagy átutalással 10-12 napos határidővel fizetnek a gazdáknak a felvásárlók - ismertette a titkár. Közlése szerint a versenyt az is fokozza, hogy jelentős az érdeklődés Szlovákiából, illetve az Alföldről az egri szőlő iránt. Annak ellenére, hogy a jogszabályok szerint csak az a bor értékesíthető "Egri" földrajzi megjelöléssel, amely a borvidék területén készül. Vagyis az egri szőlőből, az Alföldön előállított bor, csak "asztaliként" kerülhet forgalomba - tette hozzá. A szakember egyedüli gondként a szőlőnek a forróság okozta alacsony savtartalmát említette. Ebben a helyzetben már most kiadta az engedélyt arra, hogy a jogszabályokban engedélyezett anyaggal, borkősavval pótolják a borászatok a savhiányt - mondta Varga Sándor.
Forrás:http://www.egerhir.hu
Már megkezdődött a szüret Egerben - Eger - Szóljon hozzá!
Küldjön egy képeslapot ismerősének Eger városról!
Eger linkajánló:http://egerlink.mconet.biz/
A hír támogatója:
Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés, Kereső optimalizálás. Klíma Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu
A várakozások szerint az idei szüret részben kárpótolhatja a termelőket az elmúlt évek veszteségeiért, annál is inkább, mivel a magasabb árak ellenére a felvásárlók versenyeznek a szőlőért - közölte Varga Sándor. A szakember elmondta, hogy az 5200 hektárnyi borvidéken összesen 450 ezer mázsányi szőlőterméssel számolnak. A hektáronkénti 8,5 tonnás termésátlag ugyan egy tonnával alulmúlja egy magas hozamú év átlagát, ám a minőség kárpótolja a termelőket. Már a korai fajták, a turán és a zenit esetében is 18-20-as értékű a szőlő mustfoka, miközben az értékesebb gyümölcsök, az oportó, a zweigelt, a kékoportó, a kékfrankos, illetve különösen a cabernet és a merlot esetében még jobb minőségre számítanak. Minderre reagáltak a felvásárlók is. Vagyis a fehér korai szőlő kilója az elmúlt években szokásos 50 forint helyett 70 forintról indul, a vörösért pedig 80 helyett 100 forintot is adnak a feldolgozók. Mégpedig nem hónapokat követően, hanem azonnal, vagy átutalással 10-12 napos határidővel fizetnek a gazdáknak a felvásárlók - ismertette a titkár. Közlése szerint a versenyt az is fokozza, hogy jelentős az érdeklődés Szlovákiából, illetve az Alföldről az egri szőlő iránt. Annak ellenére, hogy a jogszabályok szerint csak az a bor értékesíthető "Egri" földrajzi megjelöléssel, amely a borvidék területén készül. Vagyis az egri szőlőből, az Alföldön előállított bor, csak "asztaliként" kerülhet forgalomba - tette hozzá. A szakember egyedüli gondként a szőlőnek a forróság okozta alacsony savtartalmát említette. Ebben a helyzetben már most kiadta az engedélyt arra, hogy a jogszabályokban engedélyezett anyaggal, borkősavval pótolják a borászatok a savhiányt - mondta Varga Sándor.
Forrás:http://www.egerhir.hu
Már megkezdődött a szüret Egerben - Eger - Szóljon hozzá!
Küldjön egy képeslapot ismerősének Eger városról!
Eger linkajánló:http://egerlink.mconet.biz/
A hír támogatója:
Weblap gyártás, Honlap készítés, Weblap menedzselés, Kereső optimalizálás. Klíma Minden ami Internet -> MCOnet International - Magyarország: www.mconet.biz; www.mconet.hu