Megépítik az érsekkerti futókört Egerben

Mirkóczki Ádám, Eger város polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az egri Érsekkertben megépítik a több évtizede vágyott futókört, ugyanis az Egri Városi Sportiskola pályázatát elfogadták. A futókör zöld területen kanyarog majd, várhatóan nyáron el is készül.  

Az egriek évtizedes álma valósul meg Mirkóczki Ádám szerint, ugyanis a Sportiskola pályázatát elfogadva 42,5 millió forintos, 50%-os finanszírozási támogatást kaptak a futókör megépítésére. A csaknem 90 millió forint összköltségű pálya rekortán borítást kap majd, amely megfelelő alátámasztást nyújt futás közben, kevésbé terheli az ízületeket, így megfelelő kényelemmel futhatnak rajta a sportolni vágyók.  

Az út 1,2 kilométer hosszan kanyarog majd a város füves-fás területein, ezzel a fővárosi Margit-szigetet nem számolva az ország leghosszabb zöld területen található futópályája lesz. 125 centiméter szélesre tervezik, így ketten is elférnek egymás mellett az érsekkerti úton.  
 
 
 
A polgármester sajtótájékoztatója
A polgármester sajtótájékoztatója
 

A pályázat elbírálásáról szóló hivatalos értesítést a polgármesterék már megkapták. Országosan összesen kilenc futókör létesül ilyen pályázati forrásból, az egyik az egri lesz. Ahogy a polgármester fogalmazott, ez két évtizedes vágya a szabadidősport kedvelőinek. 

Nem tétlenkedik az önkormányzat és a sportiskola sem, áprilisban el is indítják a közbeszerzést, amely májusban lezárulhat. Ha minden a terv szerint halad, még májusban megkezdik a munkálatokat, amelyek időigénye 3-5 hét lehet. Ez azt jelenti, hogy nyár elejére vagy közepére elkészül az egriek vágyott futóköre.  

Mirkóczki kitért rá, hogy bizonyos infrastrukturális fejlesztések a pandémia ellenére is prioritást élveznek a városban. Ilyen volt a futókör, valamit egy négyévszakos jégcsarnok építése is ezek közé tartozik. A fedett jégpálya létesítésére egyelőre csak ígéretek vannak, de reálisnak tűnik, hogy az év végére a Bem tábornok térre egy sátor borítású jégcsarnokot terveznek, amely gyakorlatilag az év 12 hónapján használható jégkorcsolya pálya lesz.  

 

M. A. 

Forrás és fotó: Mirkóczki Ádám/ Facebook