Megnyílt a 30 éve szabadon című vándorkiállítás Egerben

A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek három évtizeddel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékeztet a 30 éve szabadon című utazó tárlatnak az anyaga, amely hétfőtől két héten át Egerben, az Eszterházy téren látható.

A megnyitón Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze arról beszélt: a tablókon nem csupán egy eseménytörténeti összefoglalót láthatnak az érdeklődők. Olyan személyiségek portréi is feltűnnek, akik a közép- és kelet-európai rendszerváltoztatás történetében kulcsszerepet játszottak vagy játszanak mind a mai napig. A tárlat tablóin látható képek és installációk arról árulkodnak, hogy harminc éve Közép-Európába valóban visszatért a történelem - jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy előtte a Nyugat e régióra még egy megváltoztathatatlanul megszállt övezetként tekintett. Tíz évvel a rendszerváltás előtt "senki egy lyukas garast" nem adott volna azért, hogy valaha Közép- és Kelet-Európában újra függetlenség és szabadság fogja jellemezni a mindennapi életet - jegyezte meg.

 

Megnyílt a 30 éve szabadon című vándorkiállítás Egerben

 

Az utazó tárlatot eredetileg 37 helyszínen tervezték bemutatni Magyarországon és a határokon túl. Ebből eddig már több mint tucatnyi megvalósult, ám az új koronavírus-járvány miatt nyolc megnyitó - köztük az egri is - elmaradt. Ezeket igyekeznek folyamatosan pótolni, így a kiállítás hamarosan Salgótarjánban, Kecskeméten és Debrecenben, továbbá Kassán és Komáromban is látható lesz - mondta el a történész.

 

MTI/T.D.