Megújult és új funkciókkal bővült a Ziffer Sándor Galéria Egerben

A Ziffer Sándor Galéria megújult és új funkciókkal bővült Egerben.

Mirkóczi Ádám, Eger polgármestere reménykedik benne, hogy a város fellendülő kulturális életében fontos szerepe lesz a kiállítóhelynek.
 
Felújították a galériát
 
Marton Tímea, a fenntartó Dobó István Vármúzeum üzemeltetési igazgatóhelyettese elmondta, hogy az infrastrukturális és funkcióbővítő felújítást követően, nemcsak kiállítóhelyként működik tovább az épület. Szeretnék, ha a kultúra terén működő civil szervezetek megerősödésének egyik fontos helyszínévé válna.
 
A beruházás közel 150 millió forintba került, melyhez a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből 84 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek, míg a további forrásokat a 2019-es és 2020-as Kubinyi Ágoston pályázatból, valamint 38 millió forint értékben intézményi önerőből finanszírozták.
 
A külső és belső felújítási munkálatok közel fél évig tartottak, melynek során új bejáratot alakítottak ki a Kossuth Lajos utca felől. A vendégeket egy újonnan kialakított fogadótérben várják. Megújultak a kiállítási paravánok és a teljes épületgépészet. A vizesblokkokat áthelyezték, valamint kiegészítették akadálymentes mosdóhelyiséggel is.
 
A galériában új burkolatot raktak le, a falakat újrafestették, egységes tereket teremtve. A homlokzat teljes felújításával és a kerítés elbontásával egy 21.századi, a városképbe illő épülettel gazdagodott a város.
 
Marton Tímea szerint a galéria alkalmassá vált állandó és időszaki kiállítások, valamint közösségi programok megtartására. Jelezte, hogy hamarosan megnyitják az Egri Képtár legszebb tájképeit bemutató tárlatot, valamint a Dobó István Vármúzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiből származó, 19. századi magyar festők itáliai akvarelljeiből nyíló időszaki kiállítást a XXIV. Akvarell Trienálléhoz kapcsolódóan.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk