Sikeres volt a borszalon

Nagy érdeklődés kísérte az V. Egri Borszalont.

A Hotel-Park-Eger konferenciatermében 21 borász csaknem száz nemes italt állított ki, amelyeket meg is kóstolhattak az érdeklődők. Simkó Zoltán a rendező Egri Bormíves Céh Egyesület titkára elmondta, hogy a nyitó napon késő estig annyian kóstoltak a szalonban, mint tavaly két nap alatt összesen.


A bemutatott fehér és vörös fajták is sikert arattak. Ez is bizonyította a rendezvény sikerét és országos elismertségét. – Az Egri Borszalon létrehozását az itáliai meranói mintájára Gál Tibor javasolta – mondta az elhunyt borász felesége. – A család által irányított pincészet a nemzetközileg is elismert 2003-as évjáratú Chardonnay, a Pinot Noir és a Pinot Noir Pajdos borait mutatja most be. Ez utóbbi az egyik egri dűlőben termett szőlőből készült.


Ötödször hozta el italait a szalonba a Varsányi Lajos nevével fémjelzett verpeléti Varsányi pincészet. A tulajdonos elmondta, örömére szolgál, hogy sok érdeklődő vendég érkezett – többek között – Budapestről, Debrecenből és Villányból. Szakmabeliek és borszerető emberek jöttek. Nehéz évjáratot tudhatnak maguk mögött az idén, de a befektetett munka eredményt hozott – erősítette meg.


Bemutatta – egyebek mellett – a 2002-es Pinot Noir borát a felsőtárkányi Vitavin Kft. Ez a nemes ital ebben az évben Svájcban, több mint 20 ország borászának 1100 bemutatott mintája közül – egyedüli magyar termékként – ezüstérmet szerzett – tudtuk meg Kiss Gábor ügyvezetőtől. – Véleménye szerint az idei száraz, napfényes őszi időjárás „ajándék” volt, így még november 20-án is szüreteltek, igen magas cukorfokú szőlőket.


(pcs – Heves Megyei Hírlap)