Szőlőöntözés – konferencia az egri Városházán
Az uniós csatlakozást követően az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Programon keresztül pályázati úton lehet elérni a mezőgazdasági fejlesztésekre igényelhető pénzeket, így az öntözési technika fejlesztésére is.
A hazai szőlőtermesztésnek eddig nem volt sajátossága az öntözés, de a klímaváltozás miatt erre a technológiára kell felkészülni. Az egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet méréseiből kimutathatók, hogy az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb arányban fordult elő, hogy az éves csapadékmennyiség nem érte el az átlagos 570 millimétert. A csapadék csökkenés teszi indokolttá a tápláló öntözési technológia megismerését, melyet az EU bortermelő országaiban már régóta használnak. Az uniós szabályozás szerint viszont azon a területen, ahol minőségi bort termesztenek, csak akkor engedélyezett az öntözés, ha azt az ökológiai adottságok indokolják. A klímaváltozás hatására a szőlőtermelési zóna északabbra tolódhat, emellett pedig több lesz a vörösbor és a csemegeszőlő aránya, ugyanakkor megváltozhat a termesztési technika is. Az uniós csatlakozást követően az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Programon keresztül pályázati úton lehet elérni a mezőgazdasági fejlesztésekre igényelhető pénzeket, így az öntözési technika fejlesztésére is.