Torkos csütörtök
Kezdődik a Nagy Ízutazás! 2006. a Bor és gasztronómia éve Magyarországon.
A Nagy Ízutazás 2006 kampány fő célja ezért, hogy a hazai lakosság a gasztronómián keresztül fedezzen fel újabb és újabb magyarországi tájakat, ismerje meg a különböző régiók által kínált hagyományos magyar ételeket, italokat, valamint a gasztronómiához kötődő népszokásokat. A Magyar Turizmus Zrt. a programban részt vevő partnereivel együttműködésben egy különleges, ötfogásos menüt kínál országszerte:
Előétel: Torkos csütörtök
Főétel: 9 régió - 9 ízvilág
Köret: Pecsétgyűjtő akció közel 500 étteremben
Desszert: Nyeremények Reformfogás: Bor és gasztronómiai szakmai találkozó
Borok: Nyitott pincék Napja; Nemzetközi Bor és Pezsgőfesztivál
Az előétel egy különleges nap, a néphagyományban gyökerező torkos csütörtök, vagyis a hamvazó szerda utáni csütörtök, ami idén március 2-ára esik. Ez az a nap, amikor a húsvéti böjtölés előtt még utoljára igazán jól lehet, sőt kell is lakni a hagyomány szerint. Ezen a napon az akcióhoz csatlakozott éttermekben minden betérő vendégnek, aki ebédel vagy vacsorázik, elengedik végszámlája felét. Az országos nyitórendezvény március 2-án lesz. Torkos csütörtökön, 9 régióban 500 étteremben lehet féláron étkezni. A Nagy ízutazásban Egerben 12 étterem vesz részt. A Magyar Turizmus Rt. minden évben új témát határoz meg a belföldi turizmus fellendítése érdekében. 2006-ban, a Bor és gasztronómia évében három nagy országos rendezvényt szerveznek. A főétel az ország 9 régiójának bebarangolására hív, így ez a menüpont hónapról hónapra változik. Áprilisban Húsvétkor Szentendrén Budapest és a Közép-Dunavidék mutatkozik be, májusban a Balaton környéke, júniusban az Észak-Alföld, azután sorban bele lehet kóstolni a Tisza-tó és környéke, Észak-Magyarország, a Dél-Dunántúl, a Nyugat-Dunántúl, a Közép-Dunántúl és a Dél-Alföld ízeibe is. Ez idő alatt a MÁV Intercity járatainak étkezőkocsijaiban is tájjellegű ételeket kínálnak a vendégeknek, akik így már utazás közben ismerkedhetnek az úti célul választott régió gasztronómiai hagyományaival. A köret a pecsétgyűjtő játék: legalább hat különböző, az akcióban részt vevő étteremben kell pecsétet szerezni a fogyasztás után. A betelt kártyákat a Magyar Turizmus Zrt.-hez elküldeni, mert így lehet hozzájutni a desszerthez: a játékban részt vevők megkapják a kampányt kísérő damasztszalvétát, valamint négy nyereménysorsoláson vesznek részt, amelyen többek között wellness hétvégéket, és éttermi felajánlásokat lehet nyerni. A pecsételős kártyákat bárki ingyen megkaphatja a turisztikai vásárokon, Tourinform irodákban, az akcióhoz csatlakozott közel 500 étteremben, valamint megtalálhatja az Est Lapok két különszámában az éttermi lista és az egész éves gasztronómiai eseménynaptár mellett.
pcs